Szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Chrupiący pomysł na tani obiad
Mamy chrupiący pomysł na tani obiad. Są nim szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Kalafior wystarczy zetrzeć na tarce, wymieszać z kilkoma składnikami i usmażyć. Nasze proste danie obiadowe zachwyci swym niepowtarzalnym smakiem.
Placki i racuchy są smaczne i sycące, jednak nie mają wysokiej wartości odżywczej. Składają się bowiem przede wszystkim z mąki. Placki warzywne mają więc nad nimi dużą przewagę. Są mniej kaloryczne, dostarczają też błonnika, witamin i soli mineralnych. Podane z sosem jogurtowym i surówką mogą stanowić szybkie i smaczne danie obiadowe.
Szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Chrupiący pomysł na tani obiad
Składniki:
pół średniej wielkości kalafiora
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kalafiorowych placuszków
Kalafior oczyść, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kalafiora.
Do warzyw dodaj jajko, mąkę i tartą bułkę, a także sporo soli i pieprzu. Wymieszaj, by powstało gęste ciasto.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje masy i formuj z niej placuszki. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z sosem czosnkowym lub ze śmietaną i szczypiorkiem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na warzywne placki. Sprawdź, jak przygotować placki z rzepy i marchewki, a także, jak zrobić placki z brokuła.
Źródło zdjęcia: canva/Imagesbybarbara
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak wykorzystać fusy po kawie? Liczne zastosowania pokochały miliony
Jak sprzątać kuchnię? Sprawdzone metody na utrzymanie porządku
Źródło: kuchniabazylii, nietylkopasta