Smakosze.pl Przepisy Wystarczą krakersy, galaretki i ser biały, aby zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Nic lepszego nie zjesz
canva/bit245

Wystarczą krakersy, galaretki i ser biały, aby zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Nic lepszego nie zjesz

29 września 2022

Proste ciasto bez pieczenia można zrobić już z trzech produktów — sera, galaretki i krakersów. Przepis jest dziecinnie prosty, a przysmak można urozmaicać poprzez dodawanie ulubionych owoców. Za każdym razem smakołyk zachwyca lekką konsystencją i wyglądem. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.

Rozpuszczenie galaretek, połączenie ich z serem i przelanie na spód z ciasteczek — tak w skrócie mógłby wyglądać opis przygotowania prostego ciasta bez pieczenia, które dziś wam proponujemy. Lekki niczym chmurka deser nie jest skomplikowany, a mimo to jego smak urzeka. Skusicie się?

Przepis na proste ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 750 ml wody

  • 3 opakowania przezroczystej galaretki z cukrem np. winogronowej lub cytrynowej

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego

  • ok. 25 sztuk ulubionych krakersów lub herbatników

  • ulubione owoce jagodowe np. borówki, maliny lub porzeczki (opcjonalnie)

Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia? Ser, krakersy i galaretki wystarczą, by wyczarować pyszny deser

Przygotowanie rozpoczynamy od wyłożenia folią spożywczą prostokątnej formy o wymiarach 20 cm x 30 cm. Dno naczynia pokrywamy ciasteczkami. Owoce myjemy.

Wodę doprowadzamy do wrzenia i rozprowadzamy w niej galaretki. Odstawiamy je na bok, by nieco stężały. W misce umieszczamy zmielony twaróg. Gdy galaretka stanie się znacznie mniej płynna, łączymy ją z nabiałem i dokładnie miksujemy.

Masę przenosimy na spód ciasta bez pieczenia, a jej wierzch pokrywamy owocami, delikatnie wciskając je. Wstawiamy o lodówki na kilka godzin , by całkowicie zastygło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Polecamy wyśmienitą szarlotkę oraz aromatyczne tiramisu na biszkoptach .

Ciasto bez pieczenia z owocami jest pyszne
canva/LiuMeiLi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy