Wystarczą krakersy, galaretki i ser biały, aby zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Nic lepszego nie zjesz
Proste ciasto bez pieczenia można zrobić już z trzech produktów — sera, galaretki i krakersów. Przepis jest dziecinnie prosty, a przysmak można urozmaicać poprzez dodawanie ulubionych owoców. Za każdym razem smakołyk zachwyca lekką konsystencją i wyglądem. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.
Rozpuszczenie galaretek, połączenie ich z serem i przelanie na spód z ciasteczek — tak w skrócie mógłby wyglądać opis przygotowania prostego ciasta bez pieczenia, które dziś wam proponujemy. Lekki niczym chmurka deser nie jest skomplikowany, a mimo to jego smak urzeka. Skusicie się?
Przepis na proste ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
750 ml wody
-
3 opakowania przezroczystej galaretki z cukrem np. winogronowej lub cytrynowej
-
1 kg zmielonego twarogu półtłustego
-
ok. 25 sztuk ulubionych krakersów lub herbatników
-
ulubione owoce jagodowe np. borówki, maliny lub porzeczki (opcjonalnie)
Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia? Ser, krakersy i galaretki wystarczą, by wyczarować pyszny deser
Przygotowanie rozpoczynamy od wyłożenia folią spożywczą prostokątnej formy o wymiarach 20 cm x 30 cm. Dno naczynia pokrywamy ciasteczkami. Owoce myjemy.
Wodę doprowadzamy do wrzenia i rozprowadzamy w niej galaretki. Odstawiamy je na bok, by nieco stężały. W misce umieszczamy zmielony twaróg. Gdy galaretka stanie się znacznie mniej płynna, łączymy ją z nabiałem i dokładnie miksujemy.
Masę przenosimy na spód ciasta bez pieczenia, a jej wierzch pokrywamy owocami, delikatnie wciskając je. Wstawiamy o lodówki na kilka godzin , by całkowicie zastygło. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Polecamy wyśmienitą szarlotkę oraz aromatyczne tiramisu na biszkoptach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia
-
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent
-
Jak skutecznie wyparzyć słoiki na przetwory? 1 sposób wygrywa z pozostałymi
Źródło: przepisyjoli