Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia
Trwający sezon da dynię daje szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o wykorzystanie jej w kulinariach. Dziś zapraszamy na słodką wersję tego warzywa, czyli dyniowy sernik. Dzięki rezygnacji, w użycia białego cukru, możemy śmiało stwierdzić, że jest to sernik fit.
Biały cukier w przypadku tego przepisu zastępujemy erytrytolem. Ten naturalny zamiennik ma znikomą ilość kalorii, przez co idealnie nadaje się do spożycia dla osób dbających o linię. W przeciwieństwie do słodzików nie pozostawia nieprzyjemnego chemicznego posmaku. Nasz sernik fit smakuje wyśmienicie, a przy tym jest niskokaloryczny.
Przepis na niezwykły sernik fit
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
1 opakowanie serka mascarpone
400 g miąższu z dyni
3 jajka
1 szklanka erytrytolu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
tabliczka białej czekolady
Pyszny sernik fit krok po kroku
Przygotuj puree dyniowe na sernik fit. W tym celu oczyszczony i obrany miąższ z dyni pokrój w grubą kostkę. Wyłóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Upieczony miąższ zblenduj na gładką masę i odstaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj masę na sernik fit. Połącz ze sobą przygotowane puree, twaróg sernikowy, mascarpone, erytrytol oraz esencję waniliową. Wymieszaj całość mikserem, a następnie dodaj skrobię oraz proszek budyniowy i ponownie zmiksuj składniki.
Dobrze wymieszane ciasto na sernik fit przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw sernik fit do całkowitego ostygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Kiedy masa czekoladowa nieco przestygnie, ale nadal będzie płynna, połącz ją stopniowo z jogurtem naturalnym, cały czas mieszając. Przygotowaną polewą polej równomiernie sernik fit. Wypróbuj ten przepis na idealny sernik kremowy. Z udziałem dyni przygotujesz to pyszne ciasto miodowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem
Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie
Pyszny obiad we włoskim stylu zrobisz w 30 minut. Potrzebujesz 5 niewyszukanych składników