Pyszne galaretki z kurczaka w kształcie jajek. Cudowny pomysł na wielkanocną przekąskę
Zbliżająca się wielkimi krokami Wielkanoc sprawia, że wiele osób zaczyna obmyślać co na ten czas ugotować. Niżej prezentujemy bardzo ciekawy pomysł na galaretkę z kurczaka w kształcie jajek. Ich ciekawy wygląd sprawia, że stanowią idealną przekąskę w czasie Wielkanocy.
Galaretka z kurczaka w kształcie jajka nie tylko wygląda nad wyraz okazale, lecz także obłędnie dobrze smakuje. Tego typu przekąska wywoła okrzyki zachwytu u osób, które zobaczą ją po raz pierwszy.
Przepis na galaretki z kurczaka w kształcie jajek
Składniki:
-
10 wydmuszek z jajek
-
1 włoszczyzna
-
3 udka z kurczaka
-
40 g żelatyny
-
100 g mrożonego groszku
-
2 jajka na twardo
-
2 l wody
-
sól
-
pieprz
-
3 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
Zacznij od dokładnego wymycia wydmuszek po jajkach, wyparzenia ich wrzątkiem i osuszenia. Kurczaka włóż do garnka, zalej go zimną wodą i postaw na gazie. Zbieraj gromadzące się na powierzchni szumowiny.
Do wywaru wrzuć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Gdy mięso będzie miękkie, przecedź wywar przez sitko, dodaj do niego żelatynę i wymieszaj.
Mięso oddziel od kości i ułóż je w wydmuszkach razem z mrożonym groszkiem. Zalej je wywarem i odstaw do ostygnięcia. Po zestaleniu obierz galaretkę jak zwykłe jajko. Podawaj po schłodzeniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na złocisty rosół. Ten tekst wyjawia, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko.
Źródło zdjęcia: canva/Anna Skvortsova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Szybki sposób na tani obiad
-
Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad
-
Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick, już zawsze będziesz tak robić
Źródło: przyslijprzepis