Smakosze.pl
rosół

canva/happy_lark

Dlaczego warto dodać do rosołu jabłko?

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Rosół jest popularną zupą, na którą jednak każdy ma swój tajemny przepis. Jedni gotują go na mieszance mięs, inni uwielbiają rosół na wiejskiej kurze, niektórzy dodają opieczoną cebulę, inni przeróżne przyprawy. A wiecie, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko? Choć składnik ten jest zaskakujący, to naprawdę warto dorzucić go w czasie gotowania.

Klasyczny rosół gotuje się na mięsie i warzywach. Jeśli chodzi o przyprawy, większość osób dodaje do niego sól i pieprz. Jednak z tą łagodną w smaku zupą, naprawdę można poeksperymentować. Dzięki temu nabierze charakteru albo co najmniej zmieni nutę smakową.

Najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku

Najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto dodać do rosołu jabłko?

Choć rosół z jabłkiem wydaje się dziwnym zestawieniem, to gdy spróbujecie takiego wywaru, poczujecie różnicę. I będzie to różnica na plus. Jabłko dodaje bowiem rosołowi przyjemnej słodkości i doskonale podkreśla smak mięsa.

Dodatek jabłka najlepiej pasuje do rosołów drobiowych, gotowanych na kurze, kaczce, gęsi czy mięsie z indyka. Również na ich mieszance. Mięso drobiowe doskonale bowiem harmonizuje z owocami.

Kiedy dodać jabłko do rosołu? Najlepiej razem z warzywami, tak by gotowało się na tyle długo, by wywar przeszedł jego smakiem. Jabłko wrzucamy całe, bez obierania. Skórka zawiera bowiem najwięcej aromatu, a przy okazji chroni jabłko przed szybkim rozgotowaniem.

Niezwykła receptura

Przepis na rosół z jabłkiem wywodzi się z kuchni pakistańskiej. Jednak również i u nas wiele osób przetestowało już tę recepturę. Wśród nich jest np. Ewa Wachowicz.

Do rosołu z jabłkiem warto też dorzucić parę plasterków świeżego imbiru. Przyprawa ta bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem, a przy okazji przyjemnie zaostrza smak zupy, nadając jej orientalnej nuty.

Jeśli chcesz poznać ciekawy przepis na rosół, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę Pascala Brodnickiego na aromatyczny rosół, a także na pieczony rosół wg Ewy Wachowicz.

jabłka

jabłka

Źródło zdjęcia: canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pysznosci, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego do rosołu dodaje się opalaną cebulę?

Porady

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny

Czytaj więcej >
banan

Porady

Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko

Czytaj więcej >
ryby dietetyk

Porady

Tych ryb lepiej unikaj. Dietetyk ma im wiele do zarzucenia

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

Czytaj więcej >
Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >