Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać do rosołu jabłko?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.02.2022 01:00

Dlaczego warto dodać do rosołu jabłko?

rosół
canva/happy_lark

Rosół jest popularną zupą, na którą jednak każdy ma swój tajemny przepis. Jedni gotują go na mieszance mięs, inni uwielbiają rosół na wiejskiej kurze, niektórzy dodają opieczoną cebulę, inni przeróżne przyprawy. A wiecie, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko? Choć składnik ten jest zaskakujący, to naprawdę warto dorzucić go w czasie gotowania.

Klasyczny rosół gotuje się na mięsie i warzywach. Jeśli chodzi o przyprawy, większość osób dodaje do niego sól i pieprz. Jednak z tą łagodną w smaku zupą, naprawdę można poeksperymentować. Dzięki temu nabierze charakteru albo co najmniej zmieni nutę smakową.

Dlaczego warto dodać do rosołu jabłko?

Choć rosół z jabłkiem wydaje się dziwnym zestawieniem, to gdy spróbujecie takiego wywaru, poczujecie różnicę. I będzie to różnica na plus. Jabłko dodaje bowiem rosołowi przyjemnej słodkości i doskonale podkreśla smak mięsa.

Dodatek jabłka najlepiej pasuje do rosołów drobiowych, gotowanych na kurze, kaczce, gęsi czy mięsie z indyka. Również na ich mieszance. Mięso drobiowe doskonale bowiem harmonizuje z owocami.

Kiedy dodać jabłko do rosołu? Najlepiej razem z warzywami, tak by gotowało się na tyle długo, by wywar przeszedł jego smakiem. Jabłko wrzucamy całe, bez obierania. Skórka zawiera bowiem najwięcej aromatu, a przy okazji chroni jabłko przed szybkim rozgotowaniem.

Niezwykła receptura

Przepis na rosół z jabłkiem wywodzi się z kuchni pakistańskiej. Jednak również i u nas wiele osób przetestowało już tę recepturę. Wśród nich jest np. Ewa Wachowicz.

Do rosołu z jabłkiem warto też dorzucić parę plasterków świeżego imbiru. Przyprawa ta bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem, a przy okazji przyjemnie zaostrza smak zupy, nadając jej orientalnej nuty.

Jeśli chcesz poznać ciekawy przepis na rosół, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę Pascala Brodnickiego na aromatyczny rosół, a także na pieczony rosół wg Ewy Wachowicz.

jabłka
jabłka

Źródło zdjęcia: canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pysznosci, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram