Smakosze.pl Przepisy Pyszne gołąbki według receptury babci Reginy. Najlepszy, klasyczny przepis
canva/bgsmith, Getty Images

Pyszne gołąbki według receptury babci Reginy. Najlepszy, klasyczny przepis

30 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki babci Reginy należą do najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tej potrawy. Jeśli więc chcesz ponownie spróbować klasycznych gołąbków, sięgnij po poniższy przepis. Prezentujemy w nim krok po kroku przygotowanie najsmaczniejszych gołąbków, które zawsze idealnie wychodzą.

Gołąbki według babci Reginy charakteryzują się smakiem, który każdy Polak doskonale zna i uwielbia. Dużą zaletą dania jest łatwa dostępność składników, których niska cena zachęca do gotowania.

Przepis na gołąbki babci Reginy

Składniki:

  • 1 kapusta

  • 700 g mielonej wieprzowiny

  • 200 g ryżu

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • 1 l mleka

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru

Zacznij od ugotowania ryżu według instrukcji na opakowaniu. Z kapusty oderwij wierzchnie liście, umyj ją pod bieżącą wodą i wytnij ostrym nożem głąb. Włóż ją do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Po kilku minutach odrywaj zmiękczone liście i układaj je na talerzu obok.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na oleju, a następnie przełóż do miski z mielonym mięsem, ugotowanym ryżem i przyprawami. Wymieszaj wszystkie składniki, aż utworzą jednolitą masę.

Na każdy liść nałóż porcje farszu i zawiń je w kształt gołąbków. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym brzydkimi wierzchnimi liśćmi. W garnku roztop masło i podsmaż na nim koncentrat z cukrem. Po chwili zalej całość mlekiem i dopraw solą oraz pieprzem. Zagotuj mleko i wyłącz gaz.

Zalej gołąbki mlecznym sosem i przykryj naczynie pokrywką. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez dwie godziny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/bgsmith, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy