Pyszne gołąbki według receptury babci Reginy. Najlepszy, klasyczny przepis
Gołąbki babci Reginy należą do najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tej potrawy. Jeśli więc chcesz ponownie spróbować klasycznych gołąbków, sięgnij po poniższy przepis. Prezentujemy w nim krok po kroku przygotowanie najsmaczniejszych gołąbków, które zawsze idealnie wychodzą.
Gołąbki według babci Reginy charakteryzują się smakiem, który każdy Polak doskonale zna i uwielbia. Dużą zaletą dania jest łatwa dostępność składników, których niska cena zachęca do gotowania.
Przepis na gołąbki babci Reginy
Składniki:
-
1 kapusta
-
700 g mielonej wieprzowiny
-
200 g ryżu
-
1 cebula
-
sól
-
pieprz
-
olej
-
1 l mleka
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka cukru
Zacznij od ugotowania ryżu według instrukcji na opakowaniu. Z kapusty oderwij wierzchnie liście, umyj ją pod bieżącą wodą i wytnij ostrym nożem głąb. Włóż ją do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Po kilku minutach odrywaj zmiękczone liście i układaj je na talerzu obok.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na oleju, a następnie przełóż do miski z mielonym mięsem, ugotowanym ryżem i przyprawami. Wymieszaj wszystkie składniki, aż utworzą jednolitą masę.
Na każdy liść nałóż porcje farszu i zawiń je w kształt gołąbków. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym brzydkimi wierzchnimi liśćmi. W garnku roztop masło i podsmaż na nim koncentrat z cukrem. Po chwili zalej całość mlekiem i dopraw solą oraz pieprzem. Zagotuj mleko i wyłącz gaz.
Zalej gołąbki mlecznym sosem i przykryj naczynie pokrywką. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez dwie godziny. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Źródło zdjęcia: canva/bgsmith, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
-
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
-
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: mniammniam