Smakosze.pl Przepisy Pyszne i kolorowe szaszłyki z kurczaka na grilla. Zdradzamy najlepszy przepis
canva/rimmabondarenko

Pyszne i kolorowe szaszłyki z kurczaka na grilla. Zdradzamy najlepszy przepis

25 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś zdradzamy wam najlepszy przepis na pyszne i kolorowe szaszłyki na grilla. Ich przygotowanie jest proste, bardziej liczy się pomysł. Co więc nadziać na drewniane patyczki? My zestawiliśmy razem filet z kurczaka i kilka barwnych warzyw. Efekt jest smaczny i apetyczny.

Za kilka dni majówka, większość z was rozpocznie więc sezon grillowy. Na ruszty z pewnością trafią kaszanki, kiełbasy, karkówki i skrzydełka. Co jeszcze można upiec na grillu? Proponujemy szaszłyki drobiowe. Są chude i delikatne, a przy tym soczyste i zdrowe. Zobaczcie, jak je przygotować.

Pyszne i kolorowe szaszłyki na grilla

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

  • 3 łyżki oleju

  • 2 nieduże cebule czerwone

  • 2 nieduże cebule żółte

  • 2 czerwone papryki

  • 2 żółte papryki

Przygotowanie szaszłyków

Filety opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój je w kostkę o boku ok. 2 cm. Umieść w pojemniku, oprósz przyprawą do kurczaka, dodaj olej, dokładnie wymieszaj.

Pojemnik z mięsem przykryj, wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Możesz je też marynować całą noc, a nawet dobę.

Cebule obierz, każdą pokrój w ósemki, a potem rozdziel je tak, by każdy kawałek składał się z 2-3 warstw.

Papryki umyj, przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w dużą kostkę (też mniej więcej o boku 2 cm).

Patyczki do szaszłyków przetrzyj olejem. Na każdy nadziewaj na przemian kawałki mięsa i kolorowych warzyw.

Szaszłyki połóż na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz je ok. 15 minut, co jakiś czas obracając, by mięso równomiernie się upiekło.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na grillowane skrzydełka , a także na grillowaną kaszankę .

filet z kurczaka
filet z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy