Jak przygotować kaszankę z grilla? Patent z kapustą kiszoną zachwyca
Jak przygotować kaszankę z grilla? Można to zrobić na wiele sposobów. Jednak patent z kapustą kiszoną zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Danie ma wyraźny smak i jest bardzo pożywne. Doskonale smakuje podane z musztardą i chlebem. Koniecznie spróbujcie.
Kaszanka ma swoich zwolenników i przeciwników. Ci, co już ją jedli, wiedzą, że trudno odmówić jej smaku. Ten wyrób garmażeryjny, składający się z kaszy, krwi i podrobów ma niepowtarzalny smak i jest bardzo sycący.
Popularność kaszanki rośnie w okresie wiosenno-letnim, kiedy często grillujemy. Mało co bowiem, tak dobrze smakuje z grilla, jak właśnie kaszanka. Zwykle grilluje się ją zawiniętą w folię aluminiową, by nie rozpadła się w czasie pieczenia. Wiele osób dodaje do niej cebulę, ale można też kiszoną kapustę. Przetestujcie tę recepturę.
Jak przygotować kaszankę z grilla?
Składniki:
2 kawałki kaszanki
50 dag kiszonej kapusty
sól, pieprz
olej
Przygotowanie kaszanki
Kapustę kiszoną odciśnij z soku, wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dwa kawałki folii aluminiowej natłuść olejem po błyszczącej stronie. Na każdym połóż 1/4 kapusty, potem kaszankę i resztę kapusty.
Kaszanki szczelnie zawiń w folię aluminiową. Ułóż je na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz ok. 30 minut, co jakiś czas obracając.
Wskazówka:
Kapustę kiszoną można dodatkowo wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą. Dzięki temu danie zyska słodkawy smak.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne przysmaki z grilla. Sprawdź, jak przygotować grillowane skrzydełka, a także, jak zrobić karkówkę w miodzie i musztardzie.
Źródło zdjęcia; canva/Ockra Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Prosty przepis na placki z kalafiora. Smakują lepiej od klasycznych ziemniaczanych
Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad
Źródło: party