Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować kaszankę z grilla? Patent z kapustą kiszoną zachwyca
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.04.2022 21:36

Jak przygotować kaszankę z grilla? Patent z kapustą kiszoną zachwyca

kaszanka grillowana
canva/CCat82

Jak przygotować kaszankę z grilla? Można to zrobić na wiele sposobów. Jednak patent z kapustą kiszoną zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Danie ma wyraźny smak i jest bardzo pożywne. Doskonale smakuje podane z musztardą i chlebem. Koniecznie spróbujcie.

Kaszanka ma swoich zwolenników i przeciwników. Ci, co już ją jedli, wiedzą, że trudno odmówić jej smaku. Ten wyrób garmażeryjny, składający się z kaszy, krwi i podrobów ma niepowtarzalny smak i jest bardzo sycący.

Popularność kaszanki rośnie w okresie wiosenno-letnim, kiedy często grillujemy. Mało co bowiem, tak dobrze smakuje z grilla, jak właśnie kaszanka. Zwykle grilluje się ją zawiniętą w folię aluminiową, by nie rozpadła się w czasie pieczenia. Wiele osób dodaje do niej cebulę, ale można też kiszoną kapustę. Przetestujcie tę recepturę.

Jak przygotować kaszankę z grilla?

Składniki:

  • 2 kawałki kaszanki

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie kaszanki

Kapustę kiszoną odciśnij z soku, wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Dwa kawałki folii aluminiowej natłuść olejem po błyszczącej stronie. Na każdym połóż 1/4 kapusty, potem kaszankę i resztę kapusty.

Kaszanki szczelnie zawiń w folię aluminiową. Ułóż je na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz ok. 30 minut, co jakiś czas obracając.

Wskazówka:

Kapustę kiszoną można dodatkowo wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą. Dzięki temu danie zyska słodkawy smak.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne przysmaki z grilla. Sprawdź, jak przygotować grillowane skrzydełka, a także, jak zrobić karkówkę w miodzie i musztardzie.

kiszona kapusta
kiszona kapusta

Źródło zdjęcia; canva/Ockra Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: party