Pyszne kluski buraczane. Hitowy dodatek do dań, który zdeklasuje inne rarytasy
Kluski buraczane są świetnym pomysłem na szybki posiłek. Proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne danie ze słodkiego warzywa zachwyci całą rodzinę. Koniecznie spróbujcie — wprost rozpływa się w ustach.
Nie ma chyba smakosza, którego nie skusiłyby dobrze przyrządzone kluski kładzione. Danie zrobione na bazie buraka będzie równie pyszne co klasyczna, ziemniaczana wersja. Lekko słodki i aromatyczny rarytas możecie połączyć z wieloma dodatkami, za każdym razem uzyskując danie o nieco innym charakterze. Skusicie się?
Przepis na wyborne kluski buraczane
Składniki:
-
1 kg buraków średniej wielkości
-
425 g mąki ziemniaczanej
-
65 g nasion chia lub siemienia lnianego
Jak przygotować smaczne kluski buraczane? Prosty patent na zdrowy dodatek zachwyci każdego
Wyszorowane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Studzimy je i obieramy ze skórki, po czym rozdrabniamy i blendujemy na gładką masę.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz zmielone siemię lniane lub nasiona chia. Odstawiamy masę na bok. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Przy pomocy łyżki formujemy kluski i gotujemy je przez 1-2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia.
Kluski buraczane podajemy na ciepło z olejem aromatycznym np. ziołowym czy czosnkowym. Możemy też zaserwować je z twarożkiem i orzechami włoskimi albo sosem chrzanowym. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na dania z burakami. Polecamy pyszne ciasto na pierogi z sokiem z tego warzywa. Być może spodoba wam się również prosta receptura na lekkie kotlety buraczane .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste maślankowe racuchy. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej
-
Niezawodny przepis na sok z pigwy. Polska cytryna zachwyca nie od dziś
-
Lewandowska pokazała przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej coś wyjątkowego