Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska pokazała przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej coś wyjątkowego

Lewandowska pokazała przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej coś wyjątkowego

Zupa z dyni Anny Lewandowskiej
canva/los_angela ; TRICOLORS/East News

Zupa z dyni jest smaczną i sycącą propozycją na jesienny obiad. Anna Lewandowska doprawia ją kardamonem, dzięki czemu nabiera niezwykłego aromatu i staje się jeszcze smaczniejsza. Kremowe danie nie ma sobie równych — musicie spróbować.

Dobra zupa z dyni skusi niejednego smakosza. Sycące połączenie jesiennego warzywa z ziemniakami i aromatycznymi przyprawami przyjemnie was rozgrzeje. Najistotniejszym dodatkiem jest kardamon, który doskonale podkreśli smak i sprawi, że cały dom wypełni się przyjemnym zapachem. Skusicie się?

Przepis na wyśmienitą zupę z dyni Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido o masie do 2 kg

  • około 400 g ziemniaków

  • 1 większa cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 5-6 cm kawałek imbiru

  • 1 litr warzywnego bulionu

  • 1 puszka mleczka kokosowego

  • 1 płaska łyżka kurkumy

  • 2 łyżeczki kardamonu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • garść pestek dyni do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować aromatyczną zupę z dyni? Anna Lewandowska wykorzystuje kardamon

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę. Dynię szorujemy, rozcinamy i usuwamy pestki wraz z nitkowatym miąższem. Możemy ją obrać ze skórki, lecz nie musimy — jest jadalna i delikatnie zagęści przygotowywaną zupę. Warzywo również kroimy w kostkę.

W dużym garnku umieszczamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Wrzucamy warzywa i gotujemy je do miękkości, czyli 7-12 minut, zależnie od wielkości cząstek. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy na niej cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy imbir i czosnek. Aromatyczne warzywa dodajemy do garnka z dynią i ziemniakami. Wlewamy też mleczko kokosowe i wsypujemy kurkumę oraz kardamon.

Całość blendujemy na gładką masę, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy posypane prażonymi pestkami dyni wraz z grzanką. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na aromatyczne zupy. Szczelnie polecamy sycąca pomidorową z czerwoną soczewicą. Spróbujcie także obłędnej pieczarkowej Strzelczyka — zachwyci kremową konsystencją.

Zupa z dyni Anny Lewandowskiej jest znakomita
canva/svetlana_may

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba