Puszyste maślankowe racuchy. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej
Jeśli chcesz, aby przyrządzone przez Ciebie racuchy były wyjątkowo puszyste i pyszne, przygotuj je z ciasta na bazie maślanki. Placuszki z maślanką to błyskawiczny i prosty przepis. Gwarantujemy, że zakochasz się w ich smaku.
Do przygotowania racuchów z maślanką nie musisz używać miksera. Wystarczy staranne wymieszanie wszystkich składników w misce. Zadbaj jedynie, by jajko i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, aby zdążyły osiągnąć temperaturę pomieszczenia.
Maślankę na racuchy możesz nawet nieco podgrzać przed przystąpieniem do mieszania. W tym celu nagrzej lekko piekarnik, do ok. 30 stopni. Następnie umieść w nim miskę z maślanką i od czasu do czasu mieszaj ją podczas podgrzewania.
Przepis na puszyste racuchy na maślance
Składniki:
400 gramów maki pszennej
1/2 litra maślanki naturalnej
5 łyżeczek cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
olej do smażenia
Jak przygotować puszyste racuchy na maślance
Do miski z maślanką na racuchy wbij jajko. Dokładnie wymieszaj oba składniki. Do wymieszania użyj kuchennej trzepaczki do jajek.
Do masy na racuchy wsyp mąkę. Dodaj cukier oraz dużą szczyptę soli. Całość wymieszaj na jednolite ciasto. Na końcu dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i długo mieszaj tak, aby wszystkie składniki doskonale się połączyły. Odstaw ciasto na 5-10 minut, aby odpoczęło.
Na patelni rozgrzej olej. Tłuszcz do smażenia racuchów powinien dokładnie przykrywać dno warstwą ok. 2-3 milimetrów. Po rozgrzaniu oleju zacznij nakładać ciasto na racuchy.
Na każdego racucha przeznacz dużą łyżkę stołową masy. Placuszki smaż na rumiano z każdej strony na małym ogniu. Racuchy powinny smażyć się po ok. 3 minut na jednej stronie, nieco krócej na drugiej. W razie potrzeby wyreguluj moc palnika.
Gotowe racuchy możesz podawać od razu, posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują także na zimno. Racuchy na maślance długo pozostają miękkie i puszyste. Spróbuj naszych wybornych racuchów ze śliwkami. Placuszki możesz przygotować też bez dodatku jajka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Inny sposób jej przyrządzenia jest jeszcze lepszy
Jak wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach? Przenigdy jej nie wylewaj
Obłędne gruszki w czekoladzie. Elegancki deser na wyjątkowe okazje