Pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem - idealne na obiad
Kluski śląskie możemy podać z dowolnymi dodatkami. W proponowanym przez nas przepisie towarzyszy im delikatny sosem z dodatkiem chudej wieprzowiny. Przygotujecie je szybko, a smak zachwyci każdego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem
Składniki na kluski śląskie:
-
1 kg ziemniaków
-
300 g mąki ziemniaczanej
-
1 jajo
Składniki na sos mięsny:
-
1 kg chudej wieprzowiny
-
2 średnie cebule
-
500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka papryki słodkiej
-
2 łyżki mąki pszennej lub innej
-
olej do smażenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Chłodne rozdrabniamy przy pomocy praski, a do tak powstałego ziemniaczanego purée dodajemy mąkę i jajo.
Wyrabiamy masę na kluski , a następnie odrywamy od niej kulki, które spłaszczamy. Robimy w nich wgłębienia palcem. Tak przygotowane kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty .
Mięso oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy do niej mięso i smażymy, aż się zrumieni. Następnie dodajemy bulion .
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso zmięknie , a bulion nieco odparuje. Do patelni z sosem przesiewamy mąkę i energicznie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy przyprawy. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody.
Podajemy z przygotowanymi wcześniej kluskami śląskimi i ulubioną surówką. By danie było wegetariańskie, wieprzowinę w sosie możemy zastąpić kotletami sojowymi. Należy je dodać do bulionu z cebulą i gotować według instrukcji na opakowaniu.
By wasze kluski wyszły idealnie, koniecznie przeczytajcie co zrobić, aby się nie sklejały po ugotowaniu . Dowiedzcie się też, jak poprawnie je zamrozić , by od razu móc przygotować większą ilość.
Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: uwielbiam