Smakosze.pl Przepisy Pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem - idealne na obiad
canva/IPGGutenbergUKLtd

Pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem - idealne na obiad

5 października 2021

Kluski śląskie możemy podać z dowolnymi dodatkami. W proponowanym przez nas przepisie towarzyszy im delikatny sosem z dodatkiem chudej wieprzowiny. Przygotujecie je szybko, a smak zachwyci każdego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem

Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300 g mąki ziemniaczanej

  • 1 jajo

Składniki na sos mięsny:

  • 1 kg chudej wieprzowiny

  • 2 średnie cebule

  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 2 łyżki mąki pszennej lub innej

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Chłodne rozdrabniamy przy pomocy praski, a do tak powstałego ziemniaczanego purée dodajemy mąkę i jajo.

Wyrabiamy masę na kluski , a następnie odrywamy od niej kulki, które spłaszczamy. Robimy w nich wgłębienia palcem. Tak przygotowane kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty .

Mięso oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy do niej mięso i smażymy, aż się zrumieni. Następnie dodajemy bulion .

Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso zmięknie , a bulion nieco odparuje. Do patelni z sosem przesiewamy mąkę i energicznie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy przyprawy. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody.

Podajemy z przygotowanymi wcześniej kluskami śląskimi i ulubioną surówką. By danie było wegetariańskie, wieprzowinę w sosie możemy zastąpić kotletami sojowymi. Należy je dodać do bulionu z cebulą i gotować według instrukcji na opakowaniu.

By wasze kluski wyszły idealnie, koniecznie przeczytajcie co zrobić, aby się nie sklejały po ugotowaniu . Dowiedzcie się też, jak poprawnie je zamrozić , by od razu móc przygotować większą ilość.

Kluski śląskie na talerzu
Kluski śląskie na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: uwielbiam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy