Jak prawidłowo mrozić kluski śląskie?
![Kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/1920/3_B4t_Pxlhoj_Yd_Ho0y2a_Vcis_projekt_bez_tytulu_44_1620761705_54d96fb666.jpg)
Prawdopodobnie każdy choć raz w życiu spróbował kluski śląskie. Te charakterystyczne kluski z dziurką w środku są typowym dodatkiem w kuchni śląskiej, która obfituje w gęste sosy i mięsa. We wnętrzu wgłębienia gromadzi się sos, przez co każdy kęs jest doskonały.
Niestety, sporym problemem nawet najlepszych kucharzy, jest zrobienie dużej ilości klusek za jednym razem, a następnie ich mrożenie. Ciężko wszak zdecydować się na sposób zamrażania - lepsze jest włożenie surowych klusek do zamrażalnika, czy już ugotowanych?
Mrożenie klusek śląskich
Specjaliści zalecają, aby kluski mrozić już po ugotowaniu, bądź szybkim zblanszowaniu. W taki sposób można mieć pewność, że podczas gotowania ich przed podaniem, nie rozpadną się, zachowają najwięcej smaku, a także utrzymają delikatnie gumowatą fakturę. Po obgotowaniu ułóż je na blaszce, włóż do zamrażalnika i odczekaj jedną noc. Gdy kluski będą twarde, przełóż je do woreczka foliowego i przechowuj do 2 miesięcy.
Kluczem do zrobienia klusek śląskich o dobrej konsystencji, są proporcje składników. Poniżej prezentujemy metodę 4:1, w której do czterech części ziemniaków, dodaje się jedną część mąki ziemniaczanej. Takie ciasto jest sprężyste i stawia należyty opór zębom podczas jedzenia.
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy przykrą praktykę niektórych klientów sklepów spożywczych. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego warto pić 4 szklanki wody na czczo.
Źródło: Dar1930, Getty Images
Przepis na najlepsze kluski śląskie
Składniki:
1 kilogram ziemniaków
250 gramów mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków z ziemi i obrania ze skórki. Pokrój je w mniejsze kawałki, które szybciej się ugotują i wrzuć je do garnka z wodą. Postaw naczynie na gazie i gotuj do momentu, gdy wbijany w kartofle widelec, będzie wchodził w nie bez oporu.
Odcedź wodę i odparuj jej pozostałości na najmniejszym ogniu. Ciepłe pyrki przepuść przez praskę, ułóż je w misce i wygładź. Podziel purée na 4 części i jedną wyciągnij. Wsyp na jej miejsce mąkę, dodaj wyjętą część oraz jajko i zagnieć ciasto na gładką kulę.
Odrywaj od kuli kawałki o wielkości orzecha włoskiego, formuj z nich mniejsze kulki i zrób w nich wgłębienia. Gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Pamiętaj, aby woda nie wrzała, a ilość klusek w garnku nie była zbyt duża - inaczej ich powierzchnia będzie poszarpana.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kurkanielotka.pl
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)