Smakosze.pl
Kluski śląskie

sitriel, Getty Images

Jak prawidłowo mrozić kluski śląskie?

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kluski śląskie stanowią klasykę polskiej kuchni - Polacy uwielbiają ich fakturę oraz możliwość podawania ich z gęstym sosem. Wiele osób nie wie jednak jak w należyty sposób można je zamrażać. Najlepszym rozwiązaniem jest ich uprzednie ugotowanie, a następnie zamrożenie na płaskiej powierzchni w odstępach.

Prawdopodobnie każdy choć raz w życiu spróbował kluski śląskie. Te charakterystyczne kluski z dziurką w środku są typowym dodatkiem w kuchni śląskiej, która obfituje w gęste sosy i mięsa. We wnętrzu wgłębienia gromadzi się sos, przez co każdy kęs jest doskonały. 

Niestety, sporym problemem nawet najlepszych kucharzy, jest zrobienie dużej ilości klusek za jednym razem, a następnie ich mrożenie. Ciężko wszak zdecydować się na sposób zamrażania - lepsze jest włożenie surowych klusek do zamrażalnika, czy już ugotowanych?

Mrożenie klusek śląskich

Specjaliści zalecają, aby kluski mrozić już po ugotowaniu, bądź szybkim zblanszowaniu. W taki sposób można mieć pewność, że podczas gotowania ich przed podaniem, nie rozpadną się, zachowają najwięcej smaku, a także utrzymają delikatnie gumowatą fakturę. Po obgotowaniu ułóż je na blaszce, włóż do zamrażalnika i odczekaj jedną noc. Gdy kluski będą twarde, przełóż je do woreczka foliowego i przechowuj do 2 miesięcy.

Kluczem do zrobienia klusek śląskich o dobrej konsystencji, są proporcje składników. Poniżej prezentujemy metodę 4:1, w której do czterech części ziemniaków, dodaje się jedną część mąki ziemniaczanej. Takie ciasto jest sprężyste i stawia należyty opór zębom podczas jedzenia. 

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy przykrą praktykę niektórych klientów sklepów spożywczych. W tym tekście  wyjaśniamy, dlaczego warto pić 4 szklanki wody na czczo.

Źródło: Dar1930, Getty Images

Przepis na najlepsze kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków 

  • 250 gramów mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól 

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków z ziemi i obrania ze skórki. Pokrój je w mniejsze kawałki, które szybciej się ugotują i wrzuć je do garnka z wodą. Postaw naczynie na gazie i gotuj do momentu, gdy wbijany w kartofle widelec, będzie wchodził w nie bez oporu.

Odcedź wodę i odparuj jej pozostałości na najmniejszym ogniu. Ciepłe pyrki przepuść przez praskę, ułóż je w misce i wygładź. Podziel purée na 4 części i jedną wyciągnij. Wsyp na jej miejsce mąkę, dodaj wyjętą część oraz jajko i zagnieć ciasto na gładką kulę.

Odrywaj od kuli kawałki o wielkości orzecha włoskiego, formuj z nich mniejsze kulki i zrób w nich wgłębienia. Gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Pamiętaj, aby woda nie wrzała, a ilość klusek w garnku nie była zbyt duża - inaczej ich powierzchnia będzie poszarpana.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kurkanielotka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >