Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Co dziś zrobić na obiad? A może pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia? Jest to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Ważnym ich składnikiem jest aromatyczny dodatek, który wystarczy pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto i dodać do masy. Dzięki niemu kotlety zyskają niepowtarzalny charakter.
Jeśli jesteście wielbicielami kotletów, ale znudziło wam się mięso, możecie przygotować leciutkie kotlety z ugotowanych na twardo jaj. Warto jednak dodać trochę podsmażonego, wędzonego boczku. Nada on całości doskonałego smaku i aromatu. Przekonajcie się o tym sami.
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Składniki:
-
6 jajek ugotowanych na twardo
-
10 dag wędzonego boczku
-
olej
-
1 jajko
-
pół pęczka szczypiorku
-
bułka tarta
-
sól, pieprz
na sos:
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka mąki
-
1 szklanka bulionu warzywnego
-
2 łyżki tartego chrzanu
-
100 ml śmietanki kremówki
-
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów z sosem
Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na łyżce oleju, dodaj do jajek.
Do masy jajecznej dodaj też 3 łyżki tartej bułki, jajko i posiekany szczypiorek. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sos w rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę, chwilę przesmaż, mieszając. Wlej do niej bulion, wymieszaj i mieszając, podgrzewaj, aż masa zgęstnieje.
Do sosu dodaj chrzan i śmietankę, wymieszaj, gotuj 1-2 minuty. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy jajecznej formuj w dłoniach kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety usmaż na patelni z olejem. Podawaj je z sosem chrzanowym.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne, lekkie kotlety. Sprawdź, jak przygotować kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek , a także, jak zrobić kotlety ziemniaczane .
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy niezawodny patent, zapomnij o oleju
-
Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad
-
Najlepsza na świecie panierka do schabowych bez jajka. Tego smaku nie da się zapomnieć
Źródło: kuron.com