Smakosze.pl

canva/Nikolay_Donetsk; TRICOLORS/East News

Wyjątkowy patent Okrasy na kotlety ziemniaczane z pieczarkami

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Potrawy przyrządzane z dodatkiem strączków i ziemniakami należą do niezwykle sycących i smacznych. Karol Okrasa zdradził swój patent na pyszne soczewiaki — ziemniaczane kotlety wypełnione zieloną soczewicą i aromatycznymi pieczarkami. Podajcie je w duecie z surówką, a zapomnicie, że na obiad jadaliście kotlety mielone.

Karol Okrasa często proponuje smaczne i aromatyczne dania obiadowe. Wystarczy wspomnieć jego doskonałe receptury na zupę gulaszową czy okraszone boczkiem cepeliny . Tym razem prezentujemy wam jego sposób na ziemniaczane kotleciki wypełnione soczewicą i pieczarkami. Sycące i smaczne soczewiaki zachwycą każdego.

Przepis na kotlety z soczewicy pieczarek Karola Okrasy

  • 1 kg ugotowanych mączystych ziemniaków

  • 200-300 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 2 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na farsz:
  • 300 g pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • 500 g ugotowanej zielonej soczewicy

  • pół pęczka szczypiorku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie farszu:

Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Następnie dodajemy starte na tarce o większych oczkach pieczarki. Smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż grzyby znacznie się zredukują.

Wrzucamy ugotowaną soczewicę. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Farsz studzimy.

Przygotowanie ciasta i kotletów ziemniaczanych:

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy praski, jeśli ego wymagają. Wbijamy jajo i wsypujemy mąki oraz odrobinę soli i pieprzu. Sprawnie wyrabiamy ciasto, oprószając je odrobiną mąki.

Gdy masa będzie jednolita i gładka, formujemy z niej gruby wałek i kroimy go na dwucentymetrowe plastry. W każdym z nich robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim farsz i sklejamy kotlet.

Nadajemy mu kształt owalu i obtaczamy go w mące. Smażymy je na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Wlewamy go na patelnię tyle, by kotlety były w nim zanurzone do połowy. Gotowe wyroby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczy i podajemy z surówką.

Zielona soczewica sprawdzi się doskonale w kotletach
Zielona soczewica sprawdzi się doskonale w kotletach

Źródło zdjęcia: canva/sommail

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >