Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy patent Okrasy na kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Wyjątkowy patent Okrasy na kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Wyjątkowy patent Okrasy na kotlety z pieczarkami
canva/Nikolay_Donetsk; TRICOLORS/East News

Potrawy przyrządzane z dodatkiem strączków i ziemniakami należą do niezwykle sycących i smacznych. Karol Okrasa zdradził swój patent na pyszne soczewiaki — ziemniaczane kotlety wypełnione zieloną soczewicą i aromatycznymi pieczarkami. Podajcie je w duecie z surówką, a zapomnicie, że na obiad jadaliście kotlety mielone.

Karol Okrasa często proponuje smaczne i aromatyczne dania obiadowe. Wystarczy wspomnieć jego doskonałe receptury na zupę gulaszową czy okraszone boczkiem cepeliny. Tym razem prezentujemy wam jego sposób na ziemniaczane kotleciki wypełnione soczewicą i pieczarkami. Sycące i smaczne soczewiaki zachwycą każdego.

Przepis na kotlety z soczewicy pieczarek Karola Okrasy

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ugotowanych mączystych ziemniaków

  • 200-300 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 2 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na farsz:

  • 300 g pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • 500 g ugotowanej zielonej soczewicy

  • pół pęczka szczypiorku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie farszu:

Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Następnie dodajemy starte na tarce o większych oczkach pieczarki. Smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż grzyby znacznie się zredukują.

Wrzucamy ugotowaną soczewicę. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Farsz studzimy.

Przygotowanie ciasta i kotletów ziemniaczanych:

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy praski, jeśli ego wymagają. Wbijamy jajo i wsypujemy mąki oraz odrobinę soli i pieprzu. Sprawnie wyrabiamy ciasto, oprószając je odrobiną mąki.

Gdy masa będzie jednolita i gładka, formujemy z niej gruby wałek i kroimy go na dwucentymetrowe plastry. W każdym z nich robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim farsz i sklejamy kotlet.

Nadajemy mu kształt owalu i obtaczamy go w mące. Smażymy je na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Wlewamy go na patelnię tyle, by kotlety były w nim zanurzone do połowy. Gotowe wyroby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczy i podajemy z surówką.

Zielona soczewica sprawdzi się doskonale w kotletach
Zielona soczewica sprawdzi się doskonale w kotletach

Źródło zdjęcia: canva/sommail

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram