Wyjątkowy patent Okrasy na kotlety ziemniaczane z pieczarkami
![Wyjątkowy patent Okrasy na kotlety z pieczarkami](https://images.iberion.media/images/1920/34np_O_Ohld_W_Br_Ph_W3z_Sj4_J7_Wyjatkowy_patent_Okrasy_na_kotlety_z_pieczarkami_2c913547d2.jpg)
Potrawy przyrządzane z dodatkiem strączków i ziemniakami należą do niezwykle sycących i smacznych. Karol Okrasa zdradził swój patent na pyszne soczewiaki — ziemniaczane kotlety wypełnione zieloną soczewicą i aromatycznymi pieczarkami. Podajcie je w duecie z surówką, a zapomnicie, że na obiad jadaliście kotlety mielone.
Karol Okrasa często proponuje smaczne i aromatyczne dania obiadowe. Wystarczy wspomnieć jego doskonałe receptury na zupę gulaszową czy okraszone boczkiem cepeliny. Tym razem prezentujemy wam jego sposób na ziemniaczane kotleciki wypełnione soczewicą i pieczarkami. Sycące i smaczne soczewiaki zachwycą każdego.
Przepis na kotlety z soczewicy pieczarek Karola Okrasy
Składniki na ciasto:
1 kg ugotowanych mączystych ziemniaków
200-300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 jaja
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na farsz:
300 g pieczarek
2 średnie cebule
500 g ugotowanej zielonej soczewicy
pół pęczka szczypiorku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie farszu:
Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Następnie dodajemy starte na tarce o większych oczkach pieczarki. Smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż grzyby znacznie się zredukują.
Wrzucamy ugotowaną soczewicę. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Farsz studzimy.
Przygotowanie ciasta i kotletów ziemniaczanych:
Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy praski, jeśli ego wymagają. Wbijamy jajo i wsypujemy mąki oraz odrobinę soli i pieprzu. Sprawnie wyrabiamy ciasto, oprószając je odrobiną mąki.
Gdy masa będzie jednolita i gładka, formujemy z niej gruby wałek i kroimy go na dwucentymetrowe plastry. W każdym z nich robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim farsz i sklejamy kotlet.
Nadajemy mu kształt owalu i obtaczamy go w mące. Smażymy je na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Wlewamy go na patelnię tyle, by kotlety były w nim zanurzone do połowy. Gotowe wyroby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczy i podajemy z surówką.
![Zielona soczewica sprawdzi się doskonale w kotletach](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1A94ldZAI6m3Myo3N9MV4k/c77efaea20835e8c5b22d32db1e2e6e1/Zielona_soczewica_sprawdzi_si__doskonale_w_kotletach.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/sommail
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Zico](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T222551_469_a5fc86429a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)