Wyjątkowy patent Okrasy na kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Potrawy przyrządzane z dodatkiem strączków i ziemniakami należą do niezwykle sycących i smacznych. Karol Okrasa zdradził swój patent na pyszne soczewiaki — ziemniaczane kotlety wypełnione zieloną soczewicą i aromatycznymi pieczarkami. Podajcie je w duecie z surówką, a zapomnicie, że na obiad jadaliście kotlety mielone.
Karol Okrasa często proponuje smaczne i aromatyczne dania obiadowe. Wystarczy wspomnieć jego doskonałe receptury na zupę gulaszową czy okraszone boczkiem cepeliny. Tym razem prezentujemy wam jego sposób na ziemniaczane kotleciki wypełnione soczewicą i pieczarkami. Sycące i smaczne soczewiaki zachwycą każdego.
Przepis na kotlety z soczewicy pieczarek Karola Okrasy
Składniki na ciasto:
1 kg ugotowanych mączystych ziemniaków
200-300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 jaja
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na farsz:
300 g pieczarek
2 średnie cebule
500 g ugotowanej zielonej soczewicy
pół pęczka szczypiorku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie farszu:
Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Następnie dodajemy starte na tarce o większych oczkach pieczarki. Smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż grzyby znacznie się zredukują.
Wrzucamy ugotowaną soczewicę. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Farsz studzimy.
Przygotowanie ciasta i kotletów ziemniaczanych:
Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy praski, jeśli ego wymagają. Wbijamy jajo i wsypujemy mąki oraz odrobinę soli i pieprzu. Sprawnie wyrabiamy ciasto, oprószając je odrobiną mąki.
Gdy masa będzie jednolita i gładka, formujemy z niej gruby wałek i kroimy go na dwucentymetrowe plastry. W każdym z nich robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim farsz i sklejamy kotlet.
Nadajemy mu kształt owalu i obtaczamy go w mące. Smażymy je na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Wlewamy go na patelnię tyle, by kotlety były w nim zanurzone do połowy. Gotowe wyroby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczy i podajemy z surówką.
Źródło zdjęcia: canva/sommail
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla