Smakosze.pl Przepisy Pyszne kotlety, które zdetronizują nawet mielone i schabowe
canva/jeffwasserman

Pyszne kotlety, które zdetronizują nawet mielone i schabowe

5 sierpnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety mielone lub schabowe często goszczą w naszym menu. W ostatnim czasie w sieci rekordy popularności biją jednak "kotlety na dziko". Jak je zrobić? Nie ma nic prostszego!

Tradycyjne kotlety schabowe lub mielone to klasyk, który zna niemal każdy miłośnik gotowania. W sieci aż roi się jednak od ich przeróżnych modyfikacji. Jednym z nich są tzw. kotlety na dziko. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety na dziko

Lista składników:

  • 6 plastrów schabu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki ketchupu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 5 łyżek oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • olej

Sposób wykonania:

Rozbij plastry schabu tłuczkiem na kotlety, a następnie z obu stron oprósz je do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przygotuj marynatę. Wymieszaj ketchup z musztardą, olejem oraz z majerankiem i czosnkiem. Dokładnie pokryj wszystkie kotlety.

Tak przygotowane mięso schowaj do lodówki na co najmniej 12 godzin. Odsącz z marynaty smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Danie podawaj z pieczonymi ziemniaki (przepis, jak je wykonać znajdziecie tutaj ) oraz ulubioną surówką (np. z marchewki ).

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy