Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z sera. Prosty patent na tani obiad
Pomysł na szybki, tani obiad? Przygotuj jarskie kotlety z serem według przepisu siostry Anastazji. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, cebulki i świeżych ziół smakują wyśmienicie i są doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów.
Pomysły na tanie obiady podbijają Internet. Wystarczy kilka prostych składników, a możemy ugotować pyszny obiad dla całej rodziny za grosze. Jednym z takich przepisów są właśnie kotlety z sera, ziemniaków i cebuli.
Do kotletów przygotuj również lekką surówkę z młodej kapusty lub z kapusty pekińskiej. Świetnym pomysłem na urozmaicenie taniego obiadu jest fasolka szparagowa, blanszowane warzywa sezonowe lub sałatka z pomidora.
Kotlety obtoczone w bułce tartej i smażone na oleju mają złocistą, chrupiącą skórkę, a w smaku przypominają pierogi ruskie. Kotlety są bardzo pożywne, lekkie i pełne smaku. Koniecznie doprawmy je posiekanym koperkiem i natką pietruszki lub szczypiorkiem, a tani obiad wyjdzie genialnie.
Przepis na kotlety z sera
Składniki na 3-4 porcje:
-
100 g młodych ziemniaków
-
500 g twarogu
-
duża cebula
-
łyżka posiekanego koperku
-
łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
-
100 g mąki
-
jajko
-
sól, pieprz
-
bułka tarta
-
łyżka masła
-
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z sera?
Ziemniaki ugotuj, odcedź, odparuj i ostudź. Twaróg zmiel w maszynce, posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszaj, dodaj posiekaną zieleninę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do masy wbij jajko, dodaj mąkę, wymieszaj i uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety z sera świetnie smakują podane z lekką surówką z kapusty pekińskie j lub fasolką szparagową w sosie pomidorowym , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Poznaliśmy przepis na śląski rosół weselny. Absolutny hit, sekret tkwi w prostocie
-
Najlepszy przepis na sałatkę szopską. Jej sekretem jest wyjątkowy składnik
-
Okrasa pokazał jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla. Sekretem jest marynata
Źródło: Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji, wyd. WAM