Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z sera. Prosty patent na tani obiad
canva/ YelenaYemchuk, ARTUR BARBAROWSKI/East News

Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z sera. Prosty patent na tani obiad

6 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybki, tani obiad? Przygotuj jarskie kotlety z serem według przepisu siostry Anastazji. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, cebulki i świeżych ziół smakują wyśmienicie i są doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów.

Pomysły na tanie obiady podbijają Internet. Wystarczy kilka prostych składników, a możemy ugotować pyszny obiad dla całej rodziny za grosze. Jednym z takich przepisów są właśnie kotlety z sera, ziemniaków i cebuli.

Do kotletów przygotuj również lekką surówkę z młodej kapusty lub z kapusty pekińskiej. Świetnym pomysłem na urozmaicenie taniego obiadu jest fasolka szparagowa, blanszowane warzywa sezonowe lub sałatka z pomidora.

Kotlety obtoczone w bułce tartej i smażone na oleju mają złocistą, chrupiącą skórkę, a w smaku przypominają pierogi ruskie. Kotlety są bardzo pożywne, lekkie i pełne smaku. Koniecznie doprawmy je posiekanym koperkiem i natką pietruszki lub szczypiorkiem, a tani obiad wyjdzie genialnie.

Przepis na kotlety z sera

Składniki na 3-4 porcje:

  • 100 g młodych ziemniaków

  • 500 g twarogu

  • duża cebula

  • łyżka posiekanego koperku

  • łyżka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

  • 100 g mąki

  • jajko

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z sera?

Ziemniaki ugotuj, odcedź, odparuj i ostudź. Twaróg zmiel w maszynce, posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszaj, dodaj posiekaną zieleninę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do masy wbij jajko, dodaj mąkę, wymieszaj i uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety z sera świetnie smakują podane z lekką surówką z kapusty pekińskie j lub fasolką szparagową w sosie pomidorowym , smacznego.

Twaróg do kotletów z serem
canva/olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji, wyd. WAM

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy