Smakosze.pl
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

canva/ larik_malasha

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym idealna na lekką kolację

12 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na warzywa do drugiego dania lub zdrową, pożywną kolację? Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to prosta potrawka, którą przygotujesz w 20 minut. Jest wyjątkowo smaczna, sycąca i mało kaloryczna. Sprawdź, jak przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym.

Sezon na fasolkę szparagową przypada na przełom czerwca i lipca. W tym czasie warto ją również zamrozić, aby cieszyć jej jej smakiem cały rok. Jeśli nie zamroziłeś fasolki z pomocą przyjdą gotowe mrożonki, które kupisz w każdym markecie.

Fasolka szparagowa duszona w sosie pomidorowym jest lekka, mało kaloryczna i niezwykle smaczna. Pomidory przesmażone z czosnkiem i ziołami dodają jej wyjątkowego aromatu. Jeśli chcesz przygotować fasolkę na kolację, możesz dodać do niej cukinię lub paprykę, aby urozmaicić jej smak i zwiększyć porcje.

Doskonałym pomysłem na kolację jest również fasola smażona z sezamem- tu znajdziesz przepis na niezwykłe wydanie fasolki szparagowej, która może być również dodatkiem do wielu orientalnych i tradycyjnych dań.

Przepis na fasolkę szparagową w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g fasolki szparagowej

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • 3 ząbki czosnku

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?

Fasolę umyj, utnij końcówki i podgotuj 5 minut w gorącej, osolonej wodzie. Czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie, następnie dodaj pomidory z puszki, dopraw ziołami prowansalskimi i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

Obgotowaną i odsączoną fasolkę dodaj do pomidorów, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i duś przez 15-20 minut. W razie potrzeby ponownie dopraw ziołami i przyprawami.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >