Pyszne, nadziewane placki ziemniaczane. Od pieczarkowego farszu nie sposób się oderwać
Placki ziemniaczane są jednym z częściej goszczących na naszych talerzach rarytasów. Warto wzbogacić je o aromatyczne nadzienie z pieczarek i cebulki. Nabiorą pysznej konsystencji i zachwycą wyrazistym smakiem. Spróbujcie tej niezwykłej wersji specjału, a jeszcze nie raz po niego sięgnięcie.
Placki ziemniaczane można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić je z serem żółtym czy tuńczykiem . Tym razem postawimy na dodatek, który z pewnością spodoba się amatorom grzybów. Pieczarki z ziemniakami w tej odsłonie smakują obłędnie. Skusicie się?
Przepis na placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
300 g pieczarek
-
2 średnie cebule
-
1 ząbek czosnku
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1 jajo
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodajemy jedną obraną i startą surową cebulę. Drugie warzywo również obieramy, a następnie siekamy je i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.
Wrzucamy pieczarki i smażymy na niewielkim ogniu, aż grzyby się zredukują. Całość doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy na bok. Z masy ziemniaczanej odciskamy nadmiar wody, a następnie wsypujemy mąkę i wbijamy jajo.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Na czystej patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego. Układamy na nich po łyżce smażonych pieczarek z cebulą, a następnie przykrywamy je kolejną porcją ziemniaczanego miksu.
Placki z farszem smażymy, aż z obu stron uzyskamy ładny, złoty kolor. Osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Pasowała będzie np. kwaśna śmietana lub sos tzatziki. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/KateSmirnova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
-
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
-
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: winiary