Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
Gołąbki lubi wielu smakoszy. Przygotujcie je z pysznym farszem z grzybów, kaszy i ryżu, a spodoba się nie tylko wegetarianom. Danie doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole i zachwyci was delikatnością sosu z dodatkiem śmietanki. Koniecznie spróbujcie.
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Po pysznych wersjach w sosie pomidorowym i z kapustą włoską czas na bezmięsną odsłonę z kaszą ryżem i grzybami. Budżetowy farsz jest zaskakująco sycący, a sos doskonale komponuje się ze smakiem kapusty. Nie możecie przegapić tego smakołyku.
Przepis na wyśmienite gołąbki małopolskie
Składniki:
1 większa główka kapusty
100 g kaszy jęczmiennej
100 g ryżu
1 jajo
1 średnia cebula
spora garść suszonych grzybów
1 szklanka wody
1 szklanka słodkiej śmietany 18%
olej rzepakowy
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ryż i kaszę gotujemy do miękkości. Grzyby namaczamy i również gotujemy. Cebulę obieramy i podsmażamy na oleju. Studzimy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Kapustę sparzamy, by odseparować liście. Ugotowane produkty łączymy ze sobą, uprzednio rozdrabniając grzyby. Wbijamy jajo, dodajemy cebulę z patelni i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Farszem wypełniamy liście kapusty i zawijamy je.
Gołąbki przenosimy do brytfanny, dodajemy 1-2 łyżki oleju oraz wodę i pieczemy około 50 minut. W trakcie — jeżeli będzie to konieczne — uzupełniamy płyn. Gotowe gołąbki wyjmujemy z sosu i łączymy go ze śmietanką. Zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami z wody. Wskazówka: jeśli klasyczną śmietankę zastąpicie nabiałem kokosowym lub sojowym, danie będzie wegańskie. Smak nadal będzie doskonały.
Źródło zdjęcia: canva/egiss
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: przepisy