Pyszne niczym słynne cukierki ciasto "Kukułka"
Ciasta nawiązujące smakiem do słynnych słodkości, swą nazwą przyciągają wielu łasuchów. Mają spodziewany smak i zwykle wyglądają bardzo apetycznie. Dziś zaprezentujemy wam przepis na pyszne niczym słynne cukierki ciasto „Kukułka". Jest w nim sporo czekolady, a smaku całości dodaje alkoholowy poncz.
Czekoladowe ciasta są bardzo lubiane, ze względu na ich intensywny smak. Mają też apetyczny wygląd, zwłaszcza jeśli zestawi się je z jasnymi dodatkami, jak np. ze śmietanowym kremem. I właśnie takim ciastem będziemy was dzisiaj kusić. Zapraszamy na pyszną „Kukułkę".
Pyszne niczym słynne cukierki ciasto „Kukułka"
Składniki:
na biszkopt:
-
6 jajek
-
20 dag cukru
-
10 dag mąki pszennej
-
12 dag mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka ciemnego kakao
-
2 łyżki wody
na poncz:
-
250 ml naparu kawy
-
3 łyżki cukru
-
100 g czekolady mlecznej
-
100 g czekolady gorzkiej
-
ok. 180 ml wódki
na krem:
-
6 łyżeczek żelatyny w proszku
-
1/2 szklanki wody
-
1 l śmietanki kremówki 30 proc.
-
2 łyżki cukru pudru
na polewę:
-
100 g czekolady deserowej
-
1 łyżka masła
-
150 ml śmietanki kremówki 30 proc.
oraz
-
opakowanie ciemnych herbatników
-
czekoladowa posypka
Przygotowanie ciasta „Kukułka"
Na ciasto białka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier. Miksuj na małych obrotach, dodając po jednym żółtku.
Do przygotowanej masy dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z kakao, wlej też wodę. Całość delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Na poncz gorącą kawę wymieszaj z cukrem. Czekolady posiekaj, wsyp do metalowej miseczki, zalej gorącą kawą, mieszaj do rozpuszczenia. Wystudź, dodaj wódkę, wymieszaj.
Na krem żelatynę zalej zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzewaj ją do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodaj letnią żelatynę.
Jeden blat ciasta włóż do formy, polej połową ponczu. Wyłóż na niego połowę bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, nasącz resztą ponczu i przykryj pozostałą bitą śmietaną.
Na warstwie bitej śmietany ułóż warstwę ciemnych herbatników. Ciasto przykryj, wstaw do lodówki.
Czekoladę na polewę posiekaj, wsyp do metalowej miseczki. Dodaj masło i śmietanę, podgrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, aż składniki rozpuszczą się i połączą.
Polewę wystudź, polej nią herbatniki, posyp czekoladową posypką. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na znane ciasta. Sprawdź, jak przygotować ciasto „Fale Dunaju" , a także jak zrobić ciasto Maxi King .
Źródło zdjęcia: canva/LouisHiemstra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowe-wypieki