Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o ziemniakach. Pyszne obiadowe placki zrobisz z innego warzywa. Sezon właśnie się zaczyna
canva/ArtCookStudio

Zapomnij o ziemniakach. Pyszne obiadowe placki zrobisz z innego warzywa. Sezon właśnie się zaczyna

21 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki z dyni na słono są gwarancją doskonałego smaku. Z dodatkiem mielonego imbiru są bardzo aromatyczne i dosłownie rozpływają się w ustach. Placki z dyni biją na głowę tradycyjne placki ziemniaczane. Spróbujesz i nie pożałujesz.

Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna. Dynię zwykle pieczemy w piekarniku, gotujemy z niej zupy lub marynujemy w occie. Mało kto wie, że z dyni możemy przygotować o wiele więcej potraw, między innymi placki z dyni na słono, dżemy, a nawet ciasta . Wytrawne placki będą wyśmienitym daniem obiadowym dla całej rodziny.

Placki z dyni na słono możemy podać z sosem pomidorowym z dodatkiem octu balsamicznego. Możemy również podać je z kwaśną śmietaną i oprószyć szczypiorkiem lub natką pietruszki. Każda wersja dania będzie smakować rewelacyjnie i placki błyskawicznie znikną z talerzy.

Do placków z dyni na słono potrzebujemy około 500 g obranej i pokrojonej dyni, czyli około pół główki. Do placków koniecznie dodajmy mielony imbir. Orientalna przyprawa rewelacyjnie łączy się z resztą składników, a placki zyskują wspaniały smak. Imbir słynie z rozgrzewających właściwości, to idealna przyprawa na jesienną, kapryśną pogodę.

Placki z dyni na słono. Obiadowe placki są o wiele smaczniejsze od ziemniaczanych

Składniki:

  • pół niedużej dyni

  • 2 jajka

  • 2/3 szklanki mąki pszennej

  • pół łyżeczki soli

  • szczypta pieprzu

  • łyżeczka imbiru mielonego

  • olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 soczyste pomidory

  • suszone oregano do smaku

  • łyżeczka octu balsamicznego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Jak zrobić placki z dyni na słono? Placki z aromatycznym sosem błyskawicznie znikają z talerzy

Dynię obierz ze skóry, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw. Do małej miseczki wbij jajka, dodaj oliwę, imbir, pieprz, sól, dokładnie wymieszaj i dodaj do starej dyni.

Do dyni wsyp również mąkę. Całość ponownie wymieszaj łyżką i odstaw. Przygotuj sos: pomidory obierz ze skóry i zblenduj z oregano, oliwą i octem balsamicznym, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Masę z dyni wykładaj na rozgrzany olej i smaż kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Placki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z przygotowanym sosem, smacznego.

Przygotuj również pyszny dżem z dyni i śliwek , to smak jesieni. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy- tu poznasz przepis na szybkie ciasto z puree z dyni z bakaliami.

Dynia
canva/JillWellington z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy