Ciasto z puree z dyni
Ciasto z puree z dyni to pomysł na szybkie, lekko korzenne ciasto idealne do kawy w chłodne, jesienne dni. Ciasto jest puszyste, słodkie i delikatne, dodaj do niego rodzynki, suszoną żurawinę lub inne bakalie, a ciasto dyniowe stanie się jednym z Twoich ulubionych wypieków. Poznaj przepis na obłędne ciasto z puree z dyni.
Ciasto keksowe na puree z dyni jest prostym i szybkim ciastem, które upieczesz z bardzo prostych składników. Wystarczy, że przygotujesz wcześniej domowe puree z dyni. Puree możesz zamrozić i wykorzystać do pysznych i rozgrzewających dań. Puree jest słodkie i bardzo delikatne, nadaje się więc zarówno do ciast, jak i deserów, zup i obiadów mięsnych.
Ciasto z puree z dyni cechuje wyjątkowy smak, jest słodkie, z lekką nutą korzenną, a ulubione bakalie dodatkowo je wzbogacą. Ciasto jest wyrośnięte, łatwo się je kroi i wygląda bardzo apetycznie. Gotowy placek możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Pyszne i lekkie ciasto upieczesz nie tylko z dyni. Tu poznasz przepis na obłędne brownie z czerwonej fasoli. Bezglutenowe, małokaloryczne i mocno czekoladowe.
Przepis na ciasto z puree z dyni
Składniki na formę keksową:
2 szklanki puree z dyni
szklanka mąki pełnoziarnistej
szklanka mąki ziemniaczanej
pół szklanki brązowego cukru
4 łyżki miodu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
duża garść rodzynek, suszonej żurawiny lub innych bakali
Jak przygotować ciasto z puree z dyni?
Jajka ubij z cukrem, następnie dodaj do masy miód, cukier, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i ponownie miksuj. Do masy dodawaj stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną, miksuj do uzyskania jednolitego ciasta.
Dodaj puree dyniowe, bakalie i delikatnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką. Keksówkę nasmaruj margaryną lub masłem, nagrzej piekarnik do 18 0 stopni C z opcją grzania góra-dół.
Gotowe ciasto przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyłóż z formy i odstaw w suche i chłodne miejsce, aż ostygnie.