Smakosze.pl
Ciasto z puree z dyni

canva/manyakotic

Ciasto z puree z dyni

6 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasto z puree z dyni to pomysł na szybkie, lekko korzenne ciasto idealne do kawy w chłodne, jesienne dni. Ciasto jest puszyste, słodkie i delikatne, dodaj do niego rodzynki, suszoną żurawinę lub inne bakalie, a ciasto dyniowe stanie się jednym z Twoich ulubionych wypieków. Poznaj przepis na obłędne ciasto z puree z dyni.

Ciasto keksowe na puree z dyni jest prostym i szybkim ciastem, które upieczesz z bardzo prostych składników. Wystarczy, że przygotujesz wcześniej domowe puree z dyni. Puree możesz zamrozić i wykorzystać do pysznych i rozgrzewających dań. Puree jest słodkie i bardzo delikatne, nadaje się więc zarówno do ciast, jak i deserów, zup i obiadów mięsnych.

Ciasto z puree z dyni cechuje wyjątkowy smak, jest słodkie, z lekką nutą korzenną, a ulubione bakalie dodatkowo je wzbogacą. Ciasto jest wyrośnięte, łatwo się je kroi i wygląda bardzo apetycznie. Gotowy placek możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Pyszne i lekkie ciasto upieczesz nie tylko z dyni. Tu poznasz przepis na obłędne brownie z czerwonej fasoli. Bezglutenowe, małokaloryczne i mocno czekoladowe.

Przepis na ciasto z puree z dyni

Składniki na formę keksową:

  • 2 szklanki puree z dyni

  • szklanka mąki pełnoziarnistej

  • szklanka mąki ziemniaczanej

  • pół szklanki brązowego cukru

  • 4 łyżki miodu

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • szczypta imbiru

  • duża garść rodzynek, suszonej żurawiny lub innych bakali

Jak przygotować ciasto z puree z dyni?

Jajka ubij z cukrem, następnie dodaj do masy miód, cukier, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i ponownie miksuj. Do masy dodawaj stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną, miksuj do uzyskania jednolitego ciasta.

Dodaj puree dyniowe, bakalie i delikatnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką. Keksówkę nasmaruj margaryną lub masłem, nagrzej piekarnik do 18 0 stopni C z opcją grzania góra-dół.

Puree z dyni

Gotowe ciasto przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyłóż z formy i odstaw w suche i chłodne miejsce, aż ostygnie.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym. Niezawodny przepis

Czytaj więcej >
Czernina

Przepisy

Jak przygotować czerninę niczym za dawnych lat?

Czytaj więcej >
Kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Czytaj więcej >
surówka z marchewki

Przepisy

Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

Czytaj więcej >