Smakosze.pl Przepisy Nowatorski patent na kalafiora robi furorę w sieci. Nigdy nie był tak pyszny. Zapomnij o zwykłym gotowaniu
canva/Ahanov Michael

Nowatorski patent na kalafiora robi furorę w sieci. Nigdy nie był tak pyszny. Zapomnij o zwykłym gotowaniu

5 listopada 2022

Kalafior czosnkowy jest bardziej aromatyczny i smakowity niż zwykłe ugotowane różyczki. Przygotowanie jest równe proste, a kilka dodatków sprawi, że zachwyci nawet sceptyków. Spróbujcie koniecznie — znika z talerzy ekspresowo.

Szukacie proste pomysłu na przyrządzenie kalafiora? Podsmażcie go na patelni i połączcie z czosnkiem i ziołami. Nabierze charakteru i przyjemnego aromatu. Taki przysmak spodoba się nawet dzieciom. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitego kalafiora czosnkowego

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • posiekana natka pietruszki

  • posiekana kolendra (opcjonalnie)

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 1 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić kalafiora czosnkowego? Prosty sposób na świetny dodatek do obiadu

Zaczynamy od obrania warzywa z liści i podzielenia go na różyczki. Myjemy je i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodajemy kalafiora i kontynuujemy smażenie przez 2 minuty. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i kolendrę, jeśli jej używamy. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz suszonym oregano.

Mąkę kukurydzianą łączymy z wodą i mieszamy, uzyskując zawiesinę. Wlewamy ją na patelnię i mieszamy. Kalafiora podlewamy jeszcze odrobiną wody, przykrywamy i dusimy przez 2-3 minuty, jeśli uznamy, że jest zbyt twardy. Podajemy na ciepło do obiadu.

Wskazówka: jeśli chcecie, by wasz kalafior był bardziej charakterny, dodajcie 2 łyżeczki płatków chili. Wsypcie je razem ze świeżymi ziołami.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przyrządzenie kalafiora. Szczególnie polecamy roślinne steki z tego warzywa. Być może skusi was też pełna smaku wersja panierowana . Będzie idealną przekąską.

Pyszny kalafior czosnkowy pokochają nawet dzieci
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy