Smakosze.pl
Steki z kalafiora

canva/rudisill

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

18 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Co zrobić na obiad? Jeśli macie dosyć mięsa, przygotujcie obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Na ten pyszny wiosenny obiad skusi się chyba każdy. Przepis jest bardzo prosty, a jego sekret tkwi w dwóch dodatkach, a mianowicie w curry i wędzonej papryce.

Kalafior kojarzy się z wiosną i latem i dodatkiem do obiadu. Zwykle bowiem gotujemy go w wodzie, a potem serwujemy polanego tartą bułką zrumienioną na maśle lub do dań mięsnych. Z dodatkiem kalafiora gotujemy też zupy, robimy zapiekanki i dania z patelni.

Placki ziemniaczane wyjdą kompletnie do niczego?

3 najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych

CZYTAJ DALEJ

Jednak kalafior jest na tyle wszechstronny i smaczny, że może też odgrywać rolę pierwszoplanową. Może stanowić więc podstawę dania. Wystarczy, że odpowiednio go przyprawimy, a potem poddamy obróbce kulinarnej i obiad będzie gotowy. My dziś zrobimy coś zadziwiającego, ale bardzo smacznego. Będą to steki z kalafiora.

Jak zrobić wyborne steki z kalafiora?

Składniki:

  • 1 kalafior

  • olej lub oliwa z oliwek

  • curry

  • wędzona mielona papryka

  • sól

Przygotowanie aromatycznych steków z kalafiora

Kalafior oczyść, pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Wybierz większe plastry, posmaruj je olejem, oprósz solą i obsmaż na patelni z olejem.

Steki smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą z obu stron rumiane. Oprósz je wędzoną papryką i curry.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Obsmażone steki przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz je ok. 15 minut. W połowie pieczenia steki obróć na drugą stronę.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na zapiekankę z kalafiorem, a także na kiszonego kalafiora.

kalafior

kalafior

Źródło zdjęcia: canva/Sarsmis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >