Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.05.2022 13:32

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Steki z kalafiora
canva/rudisill

Co zrobić na obiad? Jeśli macie dosyć mięsa, przygotujcie obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Na ten pyszny wiosenny obiad skusi się chyba każdy. Przepis jest bardzo prosty, a jego sekret tkwi w dwóch dodatkach, a mianowicie w curry i wędzonej papryce.

Kalafior kojarzy się z wiosną i latem i dodatkiem do obiadu. Zwykle bowiem gotujemy go w wodzie, a potem serwujemy polanego tartą bułką zrumienioną na maśle lub do dań mięsnych. Z dodatkiem kalafiora gotujemy też zupy, robimy zapiekanki i dania z patelni.

Jednak kalafior jest na tyle wszechstronny i smaczny, że może też odgrywać rolę pierwszoplanową. Może stanowić więc podstawę dania. Wystarczy, że odpowiednio go przyprawimy, a potem poddamy obróbce kulinarnej i obiad będzie gotowy. My dziś zrobimy coś zadziwiającego, ale bardzo smacznego. Będą to steki z kalafiora.

Jak zrobić wyborne steki z kalafiora?

Składniki:

  • 1 kalafior

  • olej lub oliwa z oliwek

  • curry

  • wędzona mielona papryka

  • sól

Przygotowanie aromatycznych steków z kalafiora

Kalafior oczyść, pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Wybierz większe plastry, posmaruj je olejem, oprósz solą i obsmaż na patelni z olejem.

Steki smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą z obu stron rumiane. Oprósz je wędzoną papryką i curry.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Obsmażone steki przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz je ok. 15 minut. W połowie pieczenia steki obróć na drugą stronę. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na zapiekankę z kalafiorem, a także na kiszonego kalafiora.

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/Sarsmis Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se