Natka pietruszki na wyciągnięcie ręki? Wystarczy wykorzystać 1 pomysł, a nigdy jej nie zabraknie
Natka pietruszki w kuchni towarzyszy nam przez cały rok. Jest nieodłącznym składnikiem zup i sosów, a także zdrowym i pysznym dodatkiem do surówek czy sałatek. Jak można zapewnić sobie dostęp do aromatycznej natki pietruszki każdego dnia? Jej nadmiar wystarczy zamrozić.
Jeśli zdarzy Ci się kupić za dużo natki pietruszki, nie czekaj, aż się zmarnuje. Najlepiej od razu utrwal ją tak, by zachowała doskonały smak i aromat. Przetwarzanie natki pietruszki jest też dobrym rozwiązaniem, na zatrzymanie pełnego aromatu świeżej natki pietruszki prosto z ogródka. Ta kupiona zimą nie będzie już tak delikatna i pachnąca.
Czemu warto mieć w zanadrzu natkę pietruszki?
Natka pietruszki to bardzo zdrowy dodatek do jedzenia. Jest istną bombą witaminową, ponadto znajdziemy w niej też sole mineralne oraz błonnik. Dorzucane posiekanej natki do potraw na pewno wyjdzie nam na zdrowie.
Idealną sytuacją jest możliwość hodowania własnej natki pietruszki w donicy. Nie każdy jednak na to rozwiązanie chce lub może się zdecydować. Najczęściej kupujemy więc zieleninę z warzywniaka w formie pęczka. Jak przedłużyć świeżość takiej natki?
Natka pietruszki, jak każda zielona część rośliny, by pozostała świeża, wymaga wody. Samo jednak wsadzenie jej do słoiczka na niewiele się zda. Jak więc przedłużyć świeżość natki domowymi sposobami?
Natka pietruszki zdecydowanie dłużej pozostanie świeża, jeśli naczynie z wodą i natką wsadzisz do lodówki. Połączenie wody z chłodem wyraźnie przysłuży się pęczkowi, który na dłuższy czas pozostanie apetyczny. Inną sprawdzoną metodą jest owinięcie natki w wilgotny ręcznik papierowy, wsadzenie zawiniątka do pojemnika i przechowywanie go w lodówce. Pamiętać należy jednak o tym, aby wilgotny ręcznik co jakiś czas wymieniać oraz kontrolować stan łodyg rośliny.
Czy można zamrozić natkę pietruszki?
Natkę pietruszki, podobnie jak słynny już koperek w pudełku po lodach, można bez problemu zamrozić. Okazała letnia natka poddana mrożeniu z pewnością będzie smaczniejsza i bardziej wydajna, niż jej zimowy, smętny odpowiednik. Jak przygotować natkę do mrożenia?
W pierwszej kolejności natkę pietruszki należy umyć. Po opłukaniu zieleninę dokładnie osuszamy, np. za pomocą ręcznika papierowego lub rozkładając ją na ściereczce. Dopiero wysuszona natka nadaje się do dalszej obróbki.
Listki natki pietruszki drobno siekamy i przekładamy do pojemników. Sprawdzi się każde naczynie, które zniesie minusowe temperatury. Taki pojemnik oczywiście wymaga szczelnego zamknięcia.
Łodygi z natki pietruszki również nadają się do mrożenia. Ten dodatek będzie stanowił świetny składnik zup lub sosów. Wystarczy podzielić je na porcję i każdą z nich zawinąć w kawałek folii spożywczej.
Natka pietruszki może leżeć w zamrażarce nawet przez 8 miesięcy. W razie potrzeby wystarczy oddzielić z zapasów potrzebną jej porcję i dodać do wybranego dania. Mrożona natka pietruszki niewiele ustępuje swojemu świeżemu odpowiednikowi i z pewnością warto ją mieć w swoich zapasach. Mrożona natka pietruszki świetnie odnajdzie się w tym przepisie na mielone. Więcej informacji o niezwykłych właściwościach natki znajdziesz tutaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne
Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama