Pyszny omlet z pieczarkami bez ani jednego jajka. Zaskoczy was dobrze znanym smakiem
Omlet jest smacznym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się o poranku. Jajeczny specjał z łatwością przygotujecie w wersji roślinnej. Pomoże wam w tym mąka z ciecierzycy i czarna sól, które idealnie odtworzą smak i konsystencję klasycznego omletu z kurzych jaj.
Omlet jest sycącym daniem, które pozwoli wam dobrze rozpocząć dzień . Jeżeli więc znudziły wam się już owsianki czy kanapki, ten przepis jest dla was. Spróbujcie roślinnej alternatywy jajecznego dania na bazie mąki z ciecierzycy. Będziecie w szoku, jak bardzo przypomina oryginał.
Przepis na bezjajeczny omlet z pieczarkami
Z podanych proporcji przygotujecie dwa omlety.
Składniki:
-
300 ml wody
-
150 g mąki z ciecierzycy
-
pół łyżeczki kurkumy
-
pół łyżeczki czarnej soli
-
pieprz w ilości do smaku
-
1 mała cebula
-
100 g pieczarek
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i posiekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, a po upływie 3-5 minut dodajemy do niej grzyby. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu do czasu, aż pieczarki trochę się zredukują.
Mąkę łączymy z wodą i przyprawami. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji podobnej do masy na naleśniki. Połowę grzybów z cebulką odkładamy na bok. Do pozostałej na patelni porcji wlewamy połowę przygotowanego ciasta.
Podgrzewamy na małym ogniu przez około 3 minuty. W tym czasie górna warstwa omletu się zetnie i będzie gotowy do podania. Smażenie powtarzamy z drugą częścią masy i dodatków.
Wskazówki:
-
Smażenie omletu możemy przyspieszyć, przykrywając patelnię pokrywką. Patent na pewno spodoba się zabieganym.
-
Jeżeli dysponujecie drugą patelnią, nic nie stoi na przeszkodzie, by omlety smażyć równolegle. Pamietajcie tylko, by robić to sprawnie — spalona masa będzie niesmaczna.
-
Nie macie pod ręką pieczarek? Użyjcie innych grzybów . Dobrze sprawdzą się również boczniaki .
-
Czarna sól ma specyficzny smak i jest kluczowa w tym przepisie. Nie pomijajcie jej — bez niej omlet nie będzie tak „jajeczny".
Źródło zdjęcia: canva/Monkey Business Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
-
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
-
Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem
Źródło: greenscarf