Smakosze.pl Przepisy Pyszny omlet z pieczarkami bez ani jednego jajka. Zaskoczy was dobrze znanym smakiem
canva/Ildi Papp

Pyszny omlet z pieczarkami bez ani jednego jajka. Zaskoczy was dobrze znanym smakiem

6 marca 2022

Omlet jest smacznym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się o poranku. Jajeczny specjał z łatwością przygotujecie w wersji roślinnej. Pomoże wam w tym mąka z ciecierzycy i czarna sól, które idealnie odtworzą smak i konsystencję klasycznego omletu z kurzych jaj.

Omlet jest sycącym daniem, które pozwoli wam dobrze rozpocząć dzień . Jeżeli więc znudziły wam się już owsianki czy kanapki, ten przepis jest dla was. Spróbujcie roślinnej alternatywy jajecznego dania na bazie mąki z ciecierzycy. Będziecie w szoku, jak bardzo przypomina oryginał.

Przepis na bezjajeczny omlet z pieczarkami

Z podanych proporcji przygotujecie dwa omlety.

Składniki:

  • 300 ml wody

  • 150 g mąki z ciecierzycy

  • pół łyżeczki kurkumy

  • pół łyżeczki czarnej soli

  • pieprz w ilości do smaku

  • 1 mała cebula

  • 100 g pieczarek

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i posiekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, a po upływie 3-5 minut dodajemy do niej grzyby. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu do czasu, aż pieczarki trochę się zredukują.

Mąkę łączymy z wodą i przyprawami. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji podobnej do masy na naleśniki. Połowę grzybów z cebulką odkładamy na bok. Do pozostałej na patelni porcji wlewamy połowę przygotowanego ciasta.

Podgrzewamy na małym ogniu przez około 3 minuty. W tym czasie górna warstwa omletu się zetnie i będzie gotowy do podania. Smażenie powtarzamy z drugą częścią masy i dodatków.

Wskazówki:

  • Smażenie omletu możemy przyspieszyć, przykrywając patelnię pokrywką. Patent na pewno spodoba się zabieganym.

  • Jeżeli dysponujecie drugą patelnią, nic nie stoi na przeszkodzie, by omlety smażyć równolegle. Pamietajcie tylko, by robić to sprawnie — spalona masa będzie niesmaczna.

  • Nie macie pod ręką pieczarek? Użyjcie innych grzybów . Dobrze sprawdzą się również boczniaki .

  • Czarna sól ma specyficzny smak i jest kluczowa w tym przepisie. Nie pomijajcie jej — bez niej omlet nie będzie tak „jajeczny".

Grzybowy omlet bez jajek jest wyśmienity
Grzybowy omlet bez jajek jest wyśmienity

Źródło zdjęcia: canva/Monkey Business Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: greenscarf

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy