Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przyrządzić doskonałą owsiankę?

Jak przyrządzić doskonałą owsiankę?

Owsianka z bananami
canva/Nikolay_Donetsk

Ciepłe i pożywne śniadanie jest niezbędne, by dobrze zacząć dzień. Najlepiej sięgnąć po pyszną owsiankę. Podpowiadamy jak ją przyrządzić, aby zachwyciła nawet najbardziej wybrednych amatorów tego porannego dania.

Jak przyrządzić idealną owsiankę?

Do przygotowania owsianki — choć nazwa sugeruje nieco inaczej — wcale nie musicie używać tylko płatków owsianych. Wybierzcie te, które smakują wam najbardziej i odpowiadają waszym potrzebom. Możecie też użyć kasz o neutralnym smaku — jaglanej, gryczanej niepalonej czy amarantusa.

Mieszankę płatków najlepiej ugotować zalewając ją tłustym mleka z wodą. Warto sięgnąć po mleko krowie 3,2% lub po bogaty w tłuszcz napój kokosowy. Stosunek płatków do płynu powinien wynosić 1:3. Polecamy jednak na bieżąco kontrolować gęstość owsianki podczas przyrządzania posiłku i dopasować ją do swoich preferencji.

Danie możecie rozwodnić już po wyłączeniu ognia pod rondelkiem. Używając wtedy zimnego płynu, obniżycie temperaturę waszej owsianki i będziecie ją mogli od razu spożyć, nie ryzykując poparzeń. Nie zapomnijcie wtedy o dodaniu szczypty soli – wydobędzie ona z płatków zbożową słodycz.

Owsianka wyjdzie perfekcyjnie

Do ugotowanych płatków można wrzucić wiele smakowitych dodatków. Świetnie sprawdzą się mrożone owoce jagodowe, które zawierają wiele witamin, a wrzucone do gorącego dania błyskawicznie nabiorą odpowiedniej temperatury. Pyszne będą także orzechy laskowe, migdały czy pozbawione skórek orzechy włoskie.

Dosypcie do owsianki łyżeczkę kakao, a dodatkowo dostarczycie sobie solidną porcję potasu, białka i błonnika. Do chłodnej owsianki możecie też dodać ulubionego miodu. Wyjątkowo sycącą opcją będzie również owsianka z masłem orzechowym i bananem. Ten owoc także zawiera dużo potasu. 

Płatki możecie też zalać wodą lub mlekiem jeszcze wieczorem. Rano wystarczy dolać płynu i doprowadzić mieszankę do wrzenia. Ta sztuczka skróci czas gotowania. Taką całonocną owsiankę możemy też zjeść bez podgrzewania w drodze do pracy. Wystarczy, że całą kompozycję zamkniemy w słoiczku i zostawimy na noc na kuchennym blacie.

Polecamy nasze sprawdzone pomysły na śniadania. W tym artykule dzielimy się sprawdzonym pomysłem na jesienną owsiankę z dynią. Tu natomiast zdarzamy jak przygotować idealne jajo sadzone.

Płatki owsiane w misce
Płatki owsiane w misce

Źródło zdjęcia: canva/Elena Volf

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk

Zapraszamy na nasz Instagram