Smakosze.pl Przepisy Pyzy z nadzieniem z mięsa po rosole. Nic się nie zmarnuje
canva/arfo

Pyzy z nadzieniem z mięsa po rosole. Nic się nie zmarnuje

14 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak wykorzystać mięso z rosołu z poprzedniego obiadu? Zrób pyzy. Delikatne, ziemniaczane kluski z farszem z mięsa drobiowego i wołowego rozpływają się w ustach. Pyzy podaj z okrasą z boczku, a znikną z talerzy błyskawicznie. Poznaj prosty przepis na pyzy z mięsem po rosole, nic się nie zmarnuje.

Jeśli gotowałeś rosół, na drugi dzień na resztce wywaru ugotuj pomidorową, a mięso wykorzystaj do przygotowania pyz. Pyzy to chyba najlepszy rodzaj klusek. Ciasto ziemniaczane z farszem z mięsa wołowego i drobiowego to absolutny hit naszej kuchni.

Farsz możesz przygotować z samego kurczaka lub indyka, jednak gorąco polecam dodać również kawałek szpondru wołowego. Nie ma nic lepszego od długo gotowanej, miękkiej, soczystej wołowiny z rosołu. Mięso doskonale wzmocni smak całego nadzienia.

Do klusek najlepsze będą ziemniaki mączne, które zawierają małą ilość wody, dzięki czemu ciasto będzie zwarte, miękkie i nie rozwarstwi się podczas lepienia i gotowania pyz. Możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.

Dzięki wykorzystywaniu produktów z obiadów z poprzedniego dnia, nie marnujemy produktów spożywczych i dajemy im drugie życie w pysznych, tradycyjnych potrawach. Z mięsa po rosole przygotujesz również pierogi lub krokiety- tu poznasz przepis na pierogi , idealne na obiad.

Pyzy z nadzieniem z mięsa po rosole

Składniki na pyzy:

  • 900 g ugotowanych ziemniaków

  • 150-200 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa z rosołu

  • jajko

  • duża cebula

  • szczypta majeranku suszonego

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka masła

Do podania:

  • 200 g boczku wędzonego

  • masło

Jak zrobić pyzy z nadzieniem z mięsa po rosole?

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, wbij jajko, dodaj mąkę, sól i wyrób na jednolite ciasto i uformuj je w rulon.

Mięso z rosołu oddziel od kości i zmiel w maszynce, przełóż do miski. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie dodaj do mięsa, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, wbij jajko i wymieszaj.

Z ciasta odrywaj po kawałku. Każdy kawałek rozpłaszcz, w środek włóż farsz, przykryj ciastem i uformuj kule. Gotowe pyzy wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotuj 3-4 minuty, do wypłynięcia.

W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę i zeszklij go na większej ilości masła, aby zrobić okrasę. Pyzy polej masełkiem z boczkiem i podaj, smacznego.

Mięso i warzywa z rosołu

Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy