Smakosze.pl

canva/Ahanov Michael

Czym się różnią ogórki kiszone od kwaszonych? Tylko nieliczni zdają sobie sprawę, bardzo łatwo o fatalną pomyłkę

7 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych? Mało osób zdaje sobie sprawę z zasadniczej różnicy między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi. Bardzo łatwo więc o pomyłkę, przez co zamiast jędrnych, soczystych ogórków kupimy ogórki miękkie i pozbawione smaku.

Ogórki kiszone a kwaszone. Czy różni je tylko nazwa, czy coś więcej? Okazuje się, że ogórki kwaszone to ogórki kiszone produkowane niższym kosztem i w bardzo szybki sposób. Gorąco polecam przygotowywanie kiszonek samodzielnie, jednak jeśli nie masz na to czasu, musisz dokładnie sprawdzać słoik z produktem.

Kupiłeś ogórki kiszone, a po otworzeniu słoika okazało się, że ogórki są octowe, blade i w smaku absolutnie nie przypominają kultowych kiszonek? Sprawdź etykietę, bardzo możliwe, że kupiłeś ogórki, które producent określił jako "ogórki kwaszone". Poznaj różnice między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi.

Ogórki kiszone, które powstały w naturalnym procesie fermentacji są nie tylko pyszne i soczyste, ale i bardzo zdrowe. Również woda, która naturalnie mętnieje jest bogatym źródłem witaminy C i kwasy mlekowego, który dba o pracę naszych jelit. Zdrowe jelita to zdrowy organizm, dlatego też kiszonki powinny znaleźć się w naszej dziennej diecie.

Czym się różnią ogórki kiszone od kwaszonych?

Kiszone i kwaszone ogórki przygotowywane są z tych samych ogórków, tych samym przypraw i ziół. Jaka jest więc różnica? Ogórki kwaszone są ogórkami, które będą gotowe po kilku dniach.

Kupne ogórki kwaszone nie poddawane są jednak naturalnemu procesowi fermentacji, a dolewany jest do nich ocet lub roztwory kwasu mlekowego, żeby przyspieszyć produkcję. Ogórki kiszone są kwaśne, jędrne, soczyste. Ogórki kwaszone natomiast zwykle są miękkie, nie są soczyste i mają wyraźny, octowy posmak.

Jak kupić dobre ogórki kiszone?

Najlepsze ogórki kiszone to te, które przygotujemy samodzielnie, naprawdę nie ma smaczniejszych. Jeśli jednak nie mamy czasu na przygotowywanie przetworów, możemy kupić kiszonki w sklepie. Jak jednak wybrać te najlepsze?

Ogórki kiszone kupujmy prosto z beczek. Takie ogórki z pewnością przygotowywane są poprzez naturalny proces fermentacji i bez dodawania octu. Jeśli chcemy kupić ogórki w słoiku, koniecznie czytajmy etykiety. Im mniejszy skład, tym lepiej.

Bardzo ważny jest również sam wygląd- jeśli w kupnym słoiku z ogórkami nie ma mętnej, zielonkawej wody, która pojawia się podczas naturalnej fermentacji, ogórki również są z octem, nawet jeśli na etykiecie producent określił je jako ogórki kiszone.

Poznaj przepis na ogórki kiszone z 1895 roku . Ogórki z dodatkiem liści wiśni i porzeczek smakują genialnie, są również bardzo jędrne i soczyste. Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej również zachwycą całą rodzinę i będą pysznym dodatkiem do sałatek i zimnej płyty.

Ogórki kiszone
canva/madaland

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hellozdrowie.pl, medonet.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >