Quesadilla z kurczakiem. Szybka przekąska w meksykańskim stylu. Idealna na mecz
Quesadilla z kurczakiem jest idealną przekąską na mecz i spotkania w większym gronie. Meksykańskie tortille zapieczone z mięsem, warzywami i serem są o wiele smaczniejsze od chipsów. Quesadille podaj z ulubionym sosem, wszyscy zjedzą je z przyjemnością.
Już za chwilę rozpoczną się mistrzostwa świata w piłce nożnej. Jeśli chcesz oglądać mecze z rodziną lub przyjaciółmi, warto pomyśleć o odpowiednich przekąskach na mecz. Zapomnij o chipsach i niezdrowych produktach. Quesadilla z kurczakiem jest pożywna i o wiele smaczniejsza, a Ty przygotujesz ją w kilka chwil.
Do quesadlii z kurczakiem potrzebujesz podstawowych składników: tortilli, mięsa, papryki, cebuli, kukurydzy i oczywiście żółtego sera. Kurczaka dopraw słodką papryką mieloną. Całą quesadillę natomiast oprósz posiekaną kolendrą lub natką pietruszki zaraz przed podaniem. W ten sposób wzmocnisz aromat całej potrawy.
Quesadillę z kurczakiem warto podać z ulubionymi sosami. Polecam sos pomidorowy, czosnkowy, bbq, gęsty jogurt grecki lub kwaśną śmietaną. Placki rewelacyjnie smakują również z guacamole, czyli pastą z awokado z dodatkiem pomidorów i czosnku.
Quesadilla z kurczakiem, przekąska w meksykańskim stylu
Składniki:
-
4 tortille pszenne
-
300 g piersi z kurczaka
-
mała papryka czerwona
-
pół puszki kukurydzy
-
mała cebula czerwona
-
kostka sera żółtego
-
olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
-
sól, pieprz
-
papryka słodka mielona
Do podania:
-
posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra
-
ulubiony sos, np. pomidorowy, guacamole, czosnkowy, kwaśna śmietana, jogurt
Quesadilla z kurczakiem. Pyszną przekąskę na mecz zrobisz błyskawicznie
Mięso umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę, następnie przełóż do miski, oprósz solą, pieprzem, papryką mieloną, wymieszaj i odstaw. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę. Kukurydzę odsącz z zalewy i zetrzyj na tarce ser.
Na oliwie lub oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę i smaż na małym ogniu do miękkości, przełóż do miski i wymieszaj z kukurydzą. Na tej samej patelni usmaż zamarynowanego kurczaka i przełóż do pozostałych składników.
Na patelnię z odrobiną tłuszczu połóż pierwszą tortillę, oprósz ją serem, wyłóż część farszu i rozprowadź go równomiernie. Górę również oprósz serem i przykryj drugą tortillą, dociśnij. Quesadillę smaż kilka minut na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera.
Placek delikatnie obróć (najlepiej przy pomocy dużego talerza) i podsmaż z drugiej strony. Każdą usmażoną quesadillę pokrój na 4 częśc i, oprósz posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i podaj, smacznego.
Pomysł na równie pyszne przekąski? Paluchy ziołowe z ciasta francuskiego . Przygotuj również wyśmienite frytki z batatów z piekarnika , są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tradycyjnych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak prawidłowo przechowywać chleb? Większość z nas popełnia fatalny błąd
-
Pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Jest jeszcze jedna opcja. Ogromne zaskoczenie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama