Smakosze.pl
Quiche z kurkami i serem: placek dla seromaniaków

Pixabay.com

Quiche z kurkami i serem: placek dla seromaniaków

14 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Quiche z kurkami i serem to pyszny placek obiadowy, który zaspokoi najdziksze fantazje pasjonatów nabiału. Poznaj prosty przepis na quiche z kurkami i serem, który łatwo zmodyfikować i dopasować do własnego gustu.

Quiche z kurkami i serem: wytrawny placek

Quiche (czyt. kisz) to francuski placek z nadzieniem, które zawsze jest wytrawne (np. warzywne), a nigdy słodkie. Tym quiche różni się od tarty. Podobnie jak tarta, quiche składa się ze spodu oraz nadzienia, które wiązane jest masą jajeczną.

Quiche z kurkami i serem: dla kogo?

Quiche z kurkami i serem to danie dla wygłodniałych pasjonatów serowych smaków. Danie łączy w sobie aż trzy rodzaje sera, a można dodać i więcej, jeśli ktoś tak lubi. Dobór rodzajów i proporcji serów zależy w dużej mierze od upodobań gotującego i karmionych – można poeksperymentować i znaleźć własny, idealny quiche dla całej rodziny.

Quiche z kurkami i serem: na jaką okazję?

Quiche z kurkami i serem to świetny pomysł na oryginalny, smaczny i aromatyczny obiad. Placek można też dojeść potem na zimno lub przygrzać w piekarniku – stanie się wtedy serowym podwieczorkiem lub kolacją.

Quiche z kurkami i serem: ile kalorii?

Quiche z kurkami i serem to danie smaczne, zdrowe, ale też sycące, głównie przez dużą ilość sera i masła. Osoby bardzo dbające o linię mogą zamienić śmietankę na jogurt naturalny i zrezygnować z części sera (np. plastrów serka koziego dokładanych przed drugim pieczeniem). Jajko do ciasta można zastąpić ok. 5 łyżkami lodowatej wody.

Quiche z kurkami i serem: trudność

Quiche z kurkami i serem to danie dość proste do przygotowania, chociaż wymaga wykonania kilku rzeczy: spodu ciasta, nadzienia i masy jajecznej. Trzeba umieć obsługiwać piekarnik i wykazać się cierpliwością.

Quiche z kurkami i serem: czas na przygotowanie

Quiche z kurkami i serem przygotowuje się dość łatwo, ale przepis wymaga nieco cierpliwości. Ciasto musi chłodzić się w lodówce przez ok. 1 godzinę 15 minut, potem trzeba doliczyć ok. godzinę na pieczenie spodu, 35 minut na pieczenie całego placka z nadzieniem, kilka minut na smażenie grzybów. Łącznie przygotowanie quiche z kurkami i serem może zająć ok. 3 godzin.

Quiche z kurkami i serem: składniki do spodu (spory placek na 4 osoby)

  • Mąka pszenna – 250 g

  • Masło zimne – 150 g

  • Jajko – 1 duże

  • Sól – 1/3 łyżeczki

Quiche z kurkami i serem: składniki do nadzienia

  • Kurki – 200 g

  • Ser cheddar starty – 60 g

  • Parmezan tarty – 6 łyżek

  • Ser kozi – 60 g

  • Masło – 2 łyżki

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Śmietanka 30% - 400 ml

  • Żółtka – z 4 jajek

Quiche z kurkami i serem: składniki opcjonalne

Do udekorowania placka można użyć np. liści rukoli lub innej sałaty, listków lauru czy np. serowej posypki.

Quiche z kurkami i serem: potrzebne przybory

Do przygotowania quiche z kurkami i serem potrzebujemy dwóch misek, rózgi kuchennej, łyżki, noża, patelni, piekarnika i formy do pieczenia tart.

Quiche z kurkami i serem: przygotowanie spodu

Spód ciasta do quiche z kurkami i serem szykujemy jak inne wypieki. Ciasto do quiche najczęściej jest kruche.

Zaczynamy od przygotowania formy do tarty, najlepiej dużej, średnicy ok. 30 cm lub nieco tylko mniej. Smarujemy formę masłem.

Następnie bierzemy miskę, przesiewamy do niej mąkę, do mąki dodajemy sól oraz masło pokrojone możliwie jak najdrobniej. Całą masę albo miksujemy, albo starannie rozcieramy w palcach, tak żeby powstał stos ciastowych drobin. Do tych drobin wbijamy jajko i całość zagniatamy na jednolitą masę, którą formujemy w kulę. Zagniatanie powinno trwać możliwie krótko - to nada ciastu odpowiednią kruchość. Kulę z ciasta na quiche wkładamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie wyjmujemy kulę i rozwałkowujemy ciasto do grubości ok. 3 mm, czyli na bardzo cienko. Rozwałkowane ciasto powinno mieć powierzchnię większą niż forma do tarty. Musimy bowiem przenieść je do formy i wyłożyć nim nie tylko dno, ale i ścianki naczynia. W dnie ciasta robimy dziurki widelcem, by w czasie pieczenia ciepło mogło rozchodzić się odpowiednio po naszym wypieku. Wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut, by ciasto stężało.

Quiche z kurkami i serem: pieczenie spodu

Teraz pora na pieczenie. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę z ciastem owijamy folią do pieczenia – dno i ścianki.

Na dno formy musimy położyć jakieś obciążenie, by ciasto dobrze się wypiekło. Są różne pomysły na to, jak zrobić takie obciążenie do wypiekania quiche. Najprostszy sposób to rozsypanie na dnie formy suchej fasoli. Taką fasolę da się rozłożyć na dnie równomiernie, a do tego nie puszcza soków ani zapachu, a więc nie zanieczyści nam ciasta.

Formę z ciastem i obciążeniem wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Potem zdejmujemy folię i usuwamy obciążenie, a ciasto w formie znowu pieczemy, aż się lekko ozłoci, czyli przez kolejne ok. 15 minut lub nieco krócej.

Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika, który przestawiamy na 150 stopni Celsjusza.

Quiche z kurkami i serem: przygotowanie masy jajecznej

Quiche składa się z dwóch części, spodu i nadzienia. Nadzienie łączone jest z ciastem za pomocą masy jajecznej. W przypadku quiche z kurkami i serem, masa wiążąca będzie miała dodatek startego sera.

Najpierw ścieramy nasze sery. Wsypujemy je do miski wraz ze zmielonym pieprzem, wlewamy śmietankę i wrzucamy żółtka jaj. Wszystko mieszamy dokładnie za pomocą rózgi kuchennej. Masa jajeczno-serowa na quiche z kurkami i serem jest już gotowa!

Quiche z kurkami i serem: przygotowanie nadzienia

Nadzienie nadaje quiche treść – to od niego zależy, jaki smak i aromat będzie miał ostatecznie nasz wypiek. Nadzienie w quiche zawsze jest wytrawne, najczęściej z warzyw lub twarogu, nigdy słodkie. Quiche z kurkami i serem ma nadzienie grzybowo-serowe. Sery są już w masie jajecznej, teraz przygotujemy grzyby.

Czyścimy kurki na sucho, trąc je delikatnie szorstką gąbką.

Kroimy czosnek i wrzucamy go na patelnię wraz z masłem. Smażymy czosnek przez ok. 3 minuty. Do czosnku dorzucamy następnie kurki, doprawiamy je solą i pieprzem, i smażymy przez ok. 7 minut na większym ogniu. Chodzi o to, by wyciągnąć z grzybów całą wodę.

Usmażone kurki studzimy nieco i wrzucamy do masy jajeczno-serowej. Dobrze mieszamy. Nasze nadzienie jest już gotowe – trzeba teraz zapiec je wraz ze spodem.

Quiche z kurkami i serem: pieczenie placka

Ostatnim etapem przygotowania quiche z kurkami i serem jest przelanie nadzienia do upieczonego wcześniej ciasta w formie. Kiedy masa znajdzie się na swoim miejscu, możemy ją jeszcze uzupełnić np. o plastry koziego sera lub inne dodatki wedle uznania.

Ciasto z nadzieniem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Nadzienie powinno zastygnąć w formie, ale nie stwardnieć całkowicie. Po wyjęciu z piekarnika nasze quiche z kurkami i serem jest już gotowe do krojenia i podania!

Quiche z kurkami i serem: podanie

Quiche z kurkami i serem możemy udekorować dowolnie. Na tle złocisto-kremowego placka dobrze prezentuje się zielenina, np. listki sałaty (rukoli), bazylii czy natki pietruszki. Niektórzy lubią też chlapnąć na placek nieco sosu lub keczupu – czegokolwiek, co dobrze komponuje się z serem.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >