Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę
Rabarbar jest warzywem czy owocem? Dowiedz się, do jakiej rodziny zaliczane są kwaśne i soczyste łodygi. Co możemy przygotować z rabarbaru? Kiedy jest sezon na rabarbar? Jakie właściwości lecznicze posiadają łodygi i kto powinien zrezygnować z jedzenia rabarbaru?
Wszyscy uwielbiamy ciasta z rabarbarem. Kwaśne łodygi zapieczone pod słodką kruszonką smakują wyśmienicie. Z rabarbaru zrobimy również kompot i lemoniadę, które doskonale gaszą pragnienie. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką , proste i pyszne.
Wiele osób zastanawia się, czy rabarbar jest owocem, czy warzywem, a także, dlaczego łodygi należy jeść z umiarem, mimo że zawierają wiele cennych witamin. Dowiedz się, do jakiej rodziny zaliczany jest kwaśny przysmak i jaki związek powoduje, że nie należy przesadzać z jedzeniem łodyg w różnej formie.
Rabarbar jest warzywem czy owocem?
Rabarbar jest warzywem z gatunku bylinowych. Pod ziemią znajduje się spora bulwa, która nie jest jadalna. Jadalne natomiast są łodygi- im bardziej czerwone, tym słodsze.
Rabarbar to warzywo sezonowe, występujące od maja do końca sierpnia, jednak ze względu na zawartość szczawianów, zaleca się spożywanie łodyg do końca czerwca. Im starsza roślina, tym więcej szkodliwych związków zawiera.
Czym są szczawiany? Kto powinien unikać jedzenia rabarbaru?
Szczawiany to związki zawarte między innymi właśnie w rabarbarze i szczawiu, które spożywane w nadmiernych ilościach mogą powodować kamienie nerkowe, choroby nerek i odkładanie się wapnia w organizmie, głównie w nerkach i stawach.
Kwas szczawiowy zwiększa również ryzyko rozwoju dny moczanowej, dlatego też rabarbar nie jest zalecany osobom borykającym się z problemami nerek i stawów, a także kobietom w ciąży. Spożywanie rabarbaru w rozsądnych ilościach ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Właściwości lecznicze rabarbaru
Rabarbar jest bogatym źródłem witaminy C, E i A, a także potasu, kwasu foliowego i antyoksydantów. Kwaśne łodygi wzmacniają nasz układ odpornościowy i koncentrację, wpierają pracę serca i oczu.
Zawarte w warzywie związki aktywne zapobiegają procesom starzenia, poprawiają kondycję i wygląd skóry, włosów i paznokci, a także działają przeciwnowotworowo. Antyoksydanty skutecznie walczą również ze stanami zapalnymi.
Źródło zdjęcia: canva/ kostrez Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: lokalnyrolnik.pl, fit.poradnikzdrowie.pl