Smakosze.pl

canva/Arx0nt

Jak zaparzyć pobudzającą herbatę? Kluczem jest czas

9 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Herbata części smakoszy kojarzy się z ciepłym, lekko pobudzającym naparem. Okazuje się jednak, że wystarczy wydłużyć czas parzenia, by uzyskać zupełnie inne właściwości. Jeśli zależy nam na delikatnym orzeźwieniu bez sięgania po kawę, na przygotowanie susz nie powinien pozostawać w gorącej wodzie zbyt długo. Sprawdźcie jaki czas będzie optymalny.

Herbata, zwłaszcza ta czarna, przez wielu uważana jest za słabszy odpowiednik kawy. Jeden prosty błąd — wydłużenie parzenia — może jednak potencjalnie pobudzający napój przemienić w nadal smaczną, lecz uspokajającą miksturę. Dowiedzcie się jak zaparzyć susz, by pomógł nam rozpocząć dzień.

Przepis na pobudzającą poranną herbatę

Napar przygotować można zarówno z herbaty zielonej, jak i czarnej. Różnica w recepturze polegała będzie tylko na doborze temperatury wody użytej do zaparzania. Herbaty czarne zalewamy bardzo gorącym płynem — o temperaturze z przedziału 95-99 stopni Celsjusza, podczas gdy zielone najlepszy smak mają, kiedy użyjemy chłodniejszej wody (60 do 80 stopni Celsjusza).

Zaparzanie nie powinno być długie. Dla każdego suszu wystarczające będą 2-3 minuty. Jeśli susz spędzi w gorącej wodzie więcej czasu, uzyskany napar będzie miał działanie uspokajające.

Optymalna do przygotowania filiżanki naparu ilością suszu będzie 1-1,5 łyżeczki. Większa porcja sprawi, że herbata będzie zbyt intensywna w smaku. Warto wiedzieć, że zieloną herbatę można zalewać kilkukrotnie. Niestety, pobudzające właściwości wykaże tylko przy pierwszym parzeniu.

Nie każda herbata pobudzi

Gdy wybierzemy białą lub żółtą herbatę, nawet odpowiednie parzenie nie pomoże. Susz ten niemalże nie zawiera pobudzającej teiny. Nie będzie zatem w stanie poprawić naszej koncentracji, a jedynie nas uspokoi. Podobnie zadziałają herbaty czerwone i niebieskie.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o naparach ziołowych, zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. informacje na temat dobroczynnych właściwości naparu z kopru włoskiego oraz przepis na herbatę z kwiatów mniszka lekarskiego .

Długie parzenie pozwoli uzyskać herbatę o działaniu uspakajającym
Długie parzenie pozwoli uzyskać herbatę o działaniu uspakajającym

Źródło zdjęcia: canva/kajakiki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: swiezopalona

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >