Smakosze.pl Przepisy Racuchy bez grama mąki? Babcia Mirka robi je z innego składnika. Pożywniejszych nie jadłeś
canva/ loooby

Racuchy bez grama mąki? Babcia Mirka robi je z innego składnika. Pożywniejszych nie jadłeś

4 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Lubicie racuchy? Babcia Mirka robi je inaczej niż wszyscy. Nie sięga po mąkę, tylko po twaróg i kaszę mannę. Słodkie placki pięknie rosną podczas smażenia, są puszyste i delikatne, a nie ma w nich drożdży, sody, ani proszku do pieczenia. Racuchy są idealne na kolację lub sycący podwieczorek.

Racuchy zwykle robimy z mąki, jajek, mleka i spulchniacza. Babcia Mirka z powyższych składników wykorzystuje tylko jajko. Mimo to jej racuchy są wyrośnięte i smaczne. Jak to możliwe?

Babcia Mirka robi racuchy z twarogu i kaszy manny. Składniki te zapewniają plackom wilgotność i lekkość. Przed smażeniem placków koniecznie odstaw przygotowaną masę na pół godziny. Wszystkie składniki na racuchy powinny mieć temperaturę pokojową.

Racuchy z twarogu i kaszy manny po usmażeniu oprósz cukrem pudrem i podaj z owocami. Latem gorąco polecam truskawki, maliny, jagody, jeżyny. Jesienią postaw na śliwki, gruszki i domowe konfitury z owoców. Tak podane danie posmakuje całej rodzinie.

Puszyste racuchy z twarogu i kaszy manny

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 3 łyżki kaszy manny

  • opakowanie cukru waniliowego

  • jajko

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypta soli

  • cukier puder do podania

  • świeże owoce lub ulubiona konfitura do podania

Jak przyrządzić racuchy bez mąki i drożdży? Przepis babci Mirki nie ma sobie równych

Twaróg przełóż do miski, dodaj jajko, cukier, kaszę mannę i zmiksuj lub zblenduj całość na gładką masę. Odstaw ją na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni, masę wykładaj łyżką.

Racuchy smaż po kilka minut na stronę, na złoty kolor. Racuchy przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj posypane cukrem pudrem, z owocami lub domową konfiturą.

Przygotuj również obłędne naleśniki bez jajek i mleka . Pieguski , czyli racuchy makowe są świetnym pomysłem na obiad na słodko lub podwieczorek.

racuchy
canva/antares71

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy