Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne
Racuchy najczęściej kojarzą nam się z delikatnymi drożdżowymi placuszkami z dodatkiem jabłka. Tym razem jednak przygotujemy je nieco inaczej. W przepisie bowiem wykorzystamy maślankę i sodę oczyszczoną. Koniecznie spróbujcie — efekt was zachwyci.
Racuchy na maślance i sodzie wychodzą równie puszyste co klasyczne, dobrze nam znane placuszki przyrządzane na drożdżach. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak subtelny i dobrze zbalansowany. Będą dobre zarówno na śniadanie, jak i na deser. Skusicie się?
Przepis na doskonałe racuchy na maślance i sodzie
Składniki:
-
400 g mąki pszennej
-
2 szklanki maślanki
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
2 łyżki cukru
-
1 jajo
-
1 płaska łyżeczka soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej. Do miski wlewamy maślankę i wbijamy jajko. Łączymy je ze sobą przy pomocy rózgi. Wsypujemy mąkę, cukier i sól.
Starannie miksujemy składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy sodę i mieszamy je przez dłuższą chwilę. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka minut , by odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju o wysokość około 3 mm. Łyżką formujemy placki i smażymy je przez 3 minuty z każdej strony. Jeżeli robią się rumiane zbyt szybko, należy zmniejszyć moc palnika.
Jeśli szukacie innych przepisów na racuchy, zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na lekkie racuchy z piekarnika , a także niezwykły patent na ten specjał z dodatkiem mąki gryczanej .
Źródło zdjęcia: canva/SimoneVanummissen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Kultowe kluski szaraki w cudownej okrasie z boczku. Każda babcia je pochwali
-
Sekretna, babcina receptura na boską pomidorówkę. Smaku nadaje niezwykły składnik
Źródło: aniagotuje