Smakosze.pl

canva/PingPongCat

Idealnie puszyste racuchy pieczone w piekarniku

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na słodkie i delikatne placuszki z jabłkiem. Klasyczne smażone racuchy nie należą jednak do dań dietetycznych. Jeśli przygotujcie je w piekarniku bez dodatku cukru, staną się lżejsze i będziecie je mogli jeść bez obaw o swoje zdrowie. Spróbujecie?

Zdradzaliśmy wam już jak przepis na tradycyjne smażone placuszki , jak i patent na ich wegańską wersję . Tym razem podpowiadamy jak zrobić je w piekarniku. Racuchy przygotowane w ten sposób nie będą co prawda tak puszyste, jak smażone, lecz znacząco zredukujemy ilość użytego tłuszczu. Przysmak będzie zdrowszy, a przy tym równie smaczny co oryginał.

Przepis na puszyste racuchy z piekarnika

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 duże jajo

  • 30 g drożdży

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 średnie słodkie jabłko

  • 1 nieduży banan lub gruszka

  • odrobina oleju rzepakowego

  • cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski wlewamy połowę ilości letniego mleka i wsypujemy 3 łyżki mąki. Dodajemy pokruszone świeże drożdże. Całość odstawiamy na kilkanaście minut. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wszystko dokładnie mieszamy.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, by ciasto urosło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do masy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienką warstwą oleju. Następnie wykładamy na nią porcje ciasta, formując placki. Pieczemy z funkcją termoobiegu przez około 25 minut.

Jeżeli nasz piekarnik jej nie posiada, czas pieczenia należy wydłużyć. Gotowe placki powinny być rumiane. Upieczone racuchy posypujemy cukrem pudrem wedle uznania lub podajemy z serkiem waniliowym. Smacznego.

Racuchy z pieca będą smaczne również z dodatkiem cynamonu
Racuchy z pieca będą smaczne również z dodatkiem cynamonu

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewa-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]