Smakosze.pl
Racuchy z piekarnika — zdrowa alternatywa klasycznych placków

canva/PingPongCat

Idealnie puszyste racuchy pieczone w piekarniku

17 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na słodkie i delikatne placuszki z jabłkiem. Klasyczne smażone racuchy nie należą jednak do dań dietetycznych. Jeśli przygotujcie je w piekarniku bez dodatku cukru, staną się lżejsze i będziecie je mogli jeść bez obaw o swoje zdrowie. Spróbujecie?

Zdradzaliśmy wam już jak przepis na tradycyjne smażone placuszki, jak i patent na ich wegańską wersję. Tym razem podpowiadamy jak zrobić je w piekarniku. Racuchy przygotowane w ten sposób nie będą co prawda tak puszyste, jak smażone, lecz znacząco zredukujemy ilość użytego tłuszczu. Przysmak będzie zdrowszy, a przy tym równie smaczny co oryginał.

Zupa z soczewicy

Przepis na zimową zupę z soczewicy. Pyszna i rozgrzewająca

CZYTAJ DALEJ

Przepis na puszyste racuchy z piekarnika

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 duże jajo

  • 30 g drożdży

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 średnie słodkie jabłko

  • 1 nieduży banan lub gruszka

  • odrobina oleju rzepakowego

  • cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski wlewamy połowę ilości letniego mleka i wsypujemy 3 łyżki mąki. Dodajemy pokruszone świeże drożdże. Całość odstawiamy na kilkanaście minut. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wszystko dokładnie mieszamy.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, by ciasto urosło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do masy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienką warstwą oleju. Następnie wykładamy na nią porcje ciasta, formując placki. Pieczemy z funkcją termoobiegu przez około 25 minut.

Jeżeli nasz piekarnik jej nie posiada, czas pieczenia należy wydłużyć. Gotowe placki powinny być rumiane. Upieczone racuchy posypujemy cukrem pudrem wedle uznania lub podajemy z serkiem waniliowym. Smacznego.

Racuchy z pieca będą smaczne również z dodatkiem cynamonu

Racuchy z pieca będą smaczne również z dodatkiem cynamonu

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewa-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >