Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie puszyste racuchy pieczone w piekarniku

Idealnie puszyste racuchy pieczone w piekarniku

Racuchy z piekarnika — zdrowa alternatywa klasycznych placków
canva/PingPongCat

Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na słodkie i delikatne placuszki z jabłkiem. Klasyczne smażone racuchy nie należą jednak do dań dietetycznych. Jeśli przygotujcie je w piekarniku bez dodatku cukru, staną się lżejsze i będziecie je mogli jeść bez obaw o swoje zdrowie. Spróbujecie?

Zdradzaliśmy wam już jak przepis na tradycyjne smażone placuszki, jak i patent na ich wegańską wersję. Tym razem podpowiadamy jak zrobić je w piekarniku. Racuchy przygotowane w ten sposób nie będą co prawda tak puszyste, jak smażone, lecz znacząco zredukujemy ilość użytego tłuszczu. Przysmak będzie zdrowszy, a przy tym równie smaczny co oryginał.

Przepis na puszyste racuchy z piekarnika

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 duże jajo

  • 30 g drożdży

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 średnie słodkie jabłko

  • 1 nieduży banan lub gruszka

  • odrobina oleju rzepakowego

  • cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski wlewamy połowę ilości letniego mleka i wsypujemy 3 łyżki mąki. Dodajemy pokruszone świeże drożdże. Całość odstawiamy na kilkanaście minut. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wszystko dokładnie mieszamy.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, by ciasto urosło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do masy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienką warstwą oleju. Następnie wykładamy na nią porcje ciasta, formując placki. Pieczemy z funkcją termoobiegu przez około 25 minut.

Jeżeli nasz piekarnik jej nie posiada, czas pieczenia należy wydłużyć. Gotowe placki powinny być rumiane. Upieczone racuchy posypujemy cukrem pudrem wedle uznania lub podajemy z serkiem waniliowym. Smacznego.

Racuchy z pieca będą smaczne również z dodatkiem cynamonu
Racuchy z pieca będą smaczne również z dodatkiem cynamonu

Źródło zdjęcia: canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewa-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram