Idealnie puszyste racuchy pieczone w piekarniku
Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na słodkie i delikatne placuszki z jabłkiem. Klasyczne smażone racuchy nie należą jednak do dań dietetycznych. Jeśli przygotujcie je w piekarniku bez dodatku cukru, staną się lżejsze i będziecie je mogli jeść bez obaw o swoje zdrowie. Spróbujecie?
Zdradzaliśmy wam już jak przepis na tradycyjne smażone placuszki, jak i patent na ich wegańską wersję. Tym razem podpowiadamy jak zrobić je w piekarniku. Racuchy przygotowane w ten sposób nie będą co prawda tak puszyste, jak smażone, lecz znacząco zredukujemy ilość użytego tłuszczu. Przysmak będzie zdrowszy, a przy tym równie smaczny co oryginał.
Przepis na puszyste racuchy z piekarnika
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 duże jajo
30 g drożdży
szczypta soli
Dodatkowo:
1 średnie słodkie jabłko
1 nieduży banan lub gruszka
odrobina oleju rzepakowego
cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miski wlewamy połowę ilości letniego mleka i wsypujemy 3 łyżki mąki. Dodajemy pokruszone świeże drożdże. Całość odstawiamy na kilkanaście minut. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wszystko dokładnie mieszamy.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, by ciasto urosło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do masy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienką warstwą oleju. Następnie wykładamy na nią porcje ciasta, formując placki. Pieczemy z funkcją termoobiegu przez około 25 minut.
Jeżeli nasz piekarnik jej nie posiada, czas pieczenia należy wydłużyć. Gotowe placki powinny być rumiane. Upieczone racuchy posypujemy cukrem pudrem wedle uznania lub podajemy z serkiem waniliowym. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewa-gotuje