Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekretna, babcina receptura na boską pomidorówkę. Smaku nadaje niezwykły składnik
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.03.2022 01:00

Sekretna, babcina receptura na boską pomidorówkę. Smaku nadaje niezwykły składnik

zupa pomidorowa
canva/arfo

Dziś zdradzimy wam sekretną, babciną recepturę na boską pomidorówkę. Smaku nadaje jej niezwykły składnik. Przygotujcie zupę dokładnie według przepisu, a poznacie jej najlepszy, tradycyjny smak. Zupę pomidorową możecie podać z ryżem lub makaronem — jak kto woli.

Zastanawiacie się, jak to robiła babcia, że jej pomidorówka była taka smaczna? Sekretem większości babć jest masło. Sięgają po nie w kuchni często, bo nic, tak jak masło nie potrafi dodać potrawom smaku.

A co robi masło w pomidorówce? Otóż babcie podsmażały na nim pomidory, dzięki czemu zupa nabierała aksamitnej konsystencji i niepowtarzalnego smaku. Masło było stosowane nawet wtedy, gdy zupa była robiona na przecierze pomidorowym lub na koncentracie. Podsmażenie na nim pomidorowych przetworów też wychodziło zupie na dobre.

Sekretna, babcina receptura na boską pomidorówkę. Smaku nadaje niezwykły składnik

Składniki:

  • ok. 40 dag wołowiny na rosół, skrzydło indycze lub porcja rosołowa z kurczaka

  • 1 cebula

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 5-6 pomidorów

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka mąki

  • 3 łyżki śmietany

  • sól

Przygotowanie pomidorówki

Mięso opłucz, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na niedużym ogniu, aż do wrzenia. Usuń szumowinę, dodaj ziele, pieprz i trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.

Cebulę przekrój na pół, opiecz na suchej patelni lub na palniku, dodaj do wywaru. Do zupy dodaj też oczyszczoną pietruszkę, marchewki, seler i por. Całość gotuj na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, wsyp pomidory i smaż je, co jakiś czas mieszając, aż zaczną się rozpadać. Przetrzyj je przez sito.

Z zupy wyjmij mięso, warzywa i przyprawy. Dodaj cukier i przetarte pomidory. Całość gotuj ok. 5 minut.

Śmietanę wymieszaj z mąką, rozprowadź częścią wywaru, wlej do garnka z zupą. Zagotuj, gotuj jeszcze 2 minuty. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pomidorówkę podawaj z ryżem lub makaronem. Posyp ją posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na zupę pomidorową. Sprawdź, jak przygotować pomidorówkę idealną dla dzieci, a także, poznaj przepis na pomidorówkę według Kuronia.

smażenie pomidorów
smażenie pomidorów

Źródło zdjęcia: canva/alfernec

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy, niebonatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram