Smakosze.pl Przepisy Babcia Hela oprócz jabłek dodaje do racuchów 1 składnik. Wystarczy go posiekać
canva/A_Lein

Babcia Hela oprócz jabłek dodaje do racuchów 1 składnik. Wystarczy go posiekać

27 października 2022

Racuchy z jabłkiem i orzechami włoskimi będą znakomitym deserem. Chrupiące orzechy przyjemnie kontrastują z miękkim i słodkim słodyczą jabłkiem, nadając plackom niepowtarzalnego charakteru. Musicie ich spróbować.

Słodkie placki z patelni skuszą niejednego smakosza. Tym razem proponujemy wam dodanie do nich orzechów włoskich. Ponieważ zdrowy produkt znakomicie komponuje się z jabłkami, uzyskamy przyjemnie chrupiący i niesamowicie aromatyczny przysmak. Mało kto mu się oprze. Skusicie się?

Przepis na racuchy z jabłkiem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 3 słodkie jabłka

  • 50 g orzechów włoskich

  • 3 jaja

  • 35-40 g cukru

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 360 g maślanki

  • 480 g mąki pszennej

  • 190 ml wody gazowanej

  • solidna szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić racuchy z jabłkiem i orzechami włoskimi? Prosty przepis na słodki i chrupiący przysmak

Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sól. Mieszamy, a następnie wlewamy maślankę. Jajka łączymy z wodą gazowaną i całość dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.

Miksujemy, a uzyskaną masę odstawiamy na 15-20 minut. Myjemy i obieramy jabłka. Usuwamy z nich gniazda nasienne, po czym kroimy w niezbyt dużą kostkę. Orzechy bez skórek siekamy lub kruszymy przy pomocy wałka do ciasta, uprzednio wsypując je do woreczka plastikowego. Wraz z owocami wrzucamy do ciasta.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże placki i smażymy je na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Racuchy z jabłkiem i orzechami włoskimi podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki. Szczególnie polecamy te z dodatkiem banana i płatków owsianych . Sprawdźcie też koniecznie jak zrobić wytrawny rarytas z dyni — będzie idealny na obiad.

Racuchy z jabłkiem i orzechami włoskimi są pyszne
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy