Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki bananowe z płatkami owsianymi. Prosty przepis na słodką przekąskę

Placki bananowe z płatkami owsianymi. Prosty przepis na słodką przekąskę

Placki bananowe z płatkami owsianymi posmakują każdemu
canva/supermimicry

Placki bananowe z płatkami owsianymi będą idealne na leniwe śniadanie czy podwieczorek. Jeśli macie pod ręką dojrzałe banany i nie wiecie, jak je wykorzystać — ten przepis jest dla was. Wykonanie smakołyku jest dziecinnie proste. Każdy sobie poradzi.

Nigdy nie próbowaliście przygotowywać placków z bananów? Najwyższy czas je przygotować. Dojrzałe owoce wystarczy rozdrobnić, połączyć z płatkami owsianymi i pozostałymi składnikami oraz usmażyć. Prosto i smacznie. Skusicie się?

Przepis na znakomite placki bananowe z płatkami owsianymi

Słodki rarytas z bananów można zrobić zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i wegańskiej. Jeżeli nie chcecie sięgać po jajka, każde z nich zastąpcie 1 łyżką mielonego siemienia lnianego namacaną w 3 łyżkach wrzątku.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany

  • 4 jaja „zerówki” lub kleik z siemienia lnianego (4 łyżki mielonego siemienia i 12 łyżek wrzątku)

  • 12 łyżek płatków owsianych górskich

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Zrobienie placków bananowych z płatkami owsianymi jest niezwykle proste

Banany pozbawiamy skórki i rozgniatamy widelcem na gładką masę. W misce łączymy płatki owsiane z jajkami lub kleikiem lnianym. Składniki mieszamy z bananami. Na patelni rozgrzewamy olej.

Łyżką wykładamy ciasto i smażymy je po kilka minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Placki bananowe z płatkami owsianymi doskonale smakują z dodatkiem delikatnych jogurtów czy domowymi dżemami. Smacznego.

Wskazówki dotyczące przygotowania wegańskiej wersji placków bananowych z płatkami owsianymi

Jeżeli decydujemy się na przygotowanie w pełni roślinnej wersji placków, w osobnej miseczce umieszczamy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego i zalewamy je 12 łyżkami wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 do 5 minut. Gotowa masa to wegański odpowiednik 4 dużych jaj.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie dojrzałych bananów. Koniecznie choć raz zróbcie z nich słodki chlebek. Smakuje obłędnie z domowym masłem orzechowym. Warto też zamienić ten owoc w znakomite lody. Będą w sam raz na upały.

Placki bananowe z płatkami owsianymi są wyśmienite
canva/Sarsmis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: