Smakosze.pl Przepisy Rafaello z borówkami. Proste, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia
canva/Inga Makeyeva, screen z filmu na kanale Preppy Kitchen na YouTube

Rafaello z borówkami. Proste, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia

4 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś mamy dla was na osłodę prawdziwy, sezonowy przebój. Jest nim ciasto bez pieczenia — Rafaello z borówkami. Przygotujcie je koniecznie, a nie pożałujecie. Jest łatwe do zrobienia, bo herbatniki wystarczy przełożyć kremem i borówkami, a efekt powala. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, więc z pewnością nikt nie oprze się temu deserowi.

Ciasta bez pieczenia cieszą się dużą popularnością. Trudno się temu dziwić, wszak mało przy nich pracy i zawsze się udają. Nie ma w nich mowy o zakalcu i proporcje składników też mają mniejsze znaczenie. W upalne dni plus jest jeszcze taki, że nie trzeba uruchamiać piekarnika, a to zawsze o kilka stopni mniej w kuchni.

Ciasto bez pieczenia Rafaello z borówkami doskonale wpisuje się w obecną porę roku. Jest lekkie, doskonałe na zimno i zawiera pyszne, sezonowe owoce. Borówki amerykańskie są teraz dostępne niemal w każdym sklepie i w coraz atrakcyjniejszych cenach. Warto więc jeść je na przekąskę, ale tez wykorzystać w ciastach i deserach.

Przepis na Rafaello z borówkami

Składniki:

  • 1 galaretka, np. truskawkowa, o smaku owoców leśnych

  • 1 szklanka borówek

  • 100 g białej czekolady

  • 500 g serka mascarpone

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 300 ml śmietanki kremówki

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

  • 2 małe opakowania herbatników

Przygotowanie ciasta bez pieczenia Rafaello

Galaretkę wsyp do 1 szklanki gorącej wody, mieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw do wystudzenia. Borówki opłucz, osącz.

Białą czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw ją na chwilę, by przestygła.

Do czekolady dodaj 3-4 łyżki kremówki, wymieszaj. Dodaj ją do mascarpone razem z cukrem pudrem i dokładnie zmiksuj. Wymieszaj z połową wiórków kokosowych.

Średniej wielkości formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a potem warstwą herbatników. Wyłóż na nie przygotowany krem.

Krem posyp borówkami. Owoce zalej tężejącą galaretką i przykryj warstwą herbatników. Ciasto przykryj, wstaw do lodówki, by galaretka stężała.

Pozostałą schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Bitą śmietaną posmaruj ciasto, posp je pozostałymi wiórkami, udekoruj borówkami. Schłodź.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia , a także recepturę siostry Anastazji na migdałowe ciasto bez pieczenia .

borówki
canva/allanlau2000 z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: worldrecipes

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy