Lekkie jak obłok ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji. W roli głównej migdały
Ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji to gratka dla każdego łasucha. Masa budyniowa, masa krówkowa, prażone migdały i bita śmietana przełamane są słonymi krakersami, ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.
Ciasta bez pieczenia są moimi faworytami w upalne dni. Są proste w przygotowaniu, o wiele szybsze od tradycyjnych i smakują fenomenalnie z filiżanką mocnej, czarnej kawy. Niedawno odkryłam kolejne ciasto, które z pewnością będę robić częściej, czyli migdałowiec bez pieczenia.
Ciasto bez pieczenia z prażonymi migdałami przepisu siostry Anastazji smakuje rewelacyjnie. Sekretem jest przełożenie słodkich mas słonymi krakersami. Ciasto wygląda również bardzo apetycznie, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
Przed przełożeniem ciasta pamiętaj, żeby dobrze ostudzić masę budyniową, musi być zimna. Puszkę masy krówkowej wstaw do garnka z gorącą wodą, dzięki czemu stanie się bardziej lejąca i łatwiej rozprowadzisz ją na krakersach. Śmietankę ubij na sam koniec, żeby nie opadła.
Migdałowiec bez pieczenia przepisu siostry Anastazji, w mig zniknie z talerzy
Składniki:
2 opakowania krakersów
100 g płatków migdałowych
2 łyżki żelatyny
400 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
puszka masy krówkowej
2 łyżki cukru pudru
Składniki na masę:
1 l mleka
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
szklanka mąki pszennej
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
kostka masła
Jak zrobić lekkie jak obłok ciasto bez pieczenia z migdałami?
Na początku zrób masę: 1,5 szklanki zimnego mleka wymieszaj z mąką pszenną, budyniami, jajkiem. Resztę mleka zagotuj z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem.
Gdy cukier się rozpuści, wlej mleko wymieszane z mąką i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gładka masa, odstaw do ostudzenia. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki mocno ciepłej wody, ostudź.
Migdały przyrumień na suchej patelni, do gorącej wody włóż na chwilę masę krówkową, żeby zrobiła się bardziej płynna. Gdy masa z budyniu będzie zimna, ubij śmietankę na sztywno z cukrem wanilinowym.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż krakersy, następnie masę budyniową. Ponownie przełóż krakersami, wyłóż masę krówkową, krakersy. Na wierz wyłóż bitą śmietanę i całość oprósz płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3- 4 godziny. Ciasta bez pieczenia są wyśmienitym pomysłem na deser- tu poznasz przepis na ciasto Maxi King, jest przepyszne. Latem nie może zabraknąć również sernika na zimno z truskawkami, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązania
Soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniu
Źródło: doradcasmaku