Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie jak obłok ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji. W roli głównej migdały
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.07.2022 14:40

Lekkie jak obłok ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji. W roli głównej migdały

Lekkie jak obłok ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji. W roli głównej migdały
ARTUR BARBAROWSKI/East News, canva/-lvinst-

Ciasto bez pieczenia według przepisu siostry Anastazji to gratka dla każdego łasucha. Masa budyniowa, masa krówkowa, prażone migdały i bita śmietana przełamane są słonymi krakersami, ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.

Ciasta bez pieczenia są moimi faworytami w upalne dni. Są proste w przygotowaniu, o wiele szybsze od tradycyjnych i smakują fenomenalnie z filiżanką mocnej, czarnej kawy. Niedawno odkryłam kolejne ciasto, które z pewnością będę robić częściej, czyli migdałowiec bez pieczenia.

Ciasto bez pieczenia z prażonymi migdałami przepisu siostry Anastazji smakuje rewelacyjnie. Sekretem jest przełożenie słodkich mas słonymi krakersami. Ciasto wygląda również bardzo apetycznie, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Przed przełożeniem ciasta pamiętaj, żeby dobrze ostudzić masę budyniową, musi być zimna. Puszkę masy krówkowej wstaw do garnka z gorącą wodą, dzięki czemu stanie się bardziej lejąca i łatwiej rozprowadzisz ją na krakersach. Śmietankę ubij na sam koniec, żeby nie opadła.

Migdałowiec bez pieczenia przepisu siostry Anastazji, w mig zniknie z talerzy

Składniki:

  • 2 opakowania krakersów

  • 100 g płatków migdałowych

  • 2 łyżki żelatyny

  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%

  • puszka masy krówkowej

  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na masę:

  • 1 l mleka

  • 3/4 szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szklanka mąki pszennej

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

  • kostka masła

Jak zrobić lekkie jak obłok ciasto bez pieczenia z migdałami?

Na początku zrób masę: 1,5 szklanki zimnego mleka wymieszaj z mąką pszenną, budyniami, jajkiem. Resztę mleka zagotuj z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem.

Gdy cukier się rozpuści, wlej mleko wymieszane z mąką i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gładka masa, odstaw do ostudzenia. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki mocno ciepłej wody, ostudź.

Migdały przyrumień na suchej patelni, do gorącej wody włóż na chwilę masę krówkową, żeby zrobiła się bardziej płynna. Gdy masa z budyniu będzie zimna, ubij śmietankę na sztywno z cukrem wanilinowym.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż krakersy, następnie masę budyniową. Ponownie przełóż krakersami, wyłóż masę krówkową, krakersy. Na wierz wyłóż bitą śmietanę i całość oprósz płatkami migdałowymi.

Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3- 4 godziny. Ciasta bez pieczenia są wyśmienitym pomysłem na deser- tu poznasz przepis na ciasto Maxi King, jest przepyszne. Latem nie może zabraknąć również sernika na zimno z truskawkami, smacznego.

Prażone płatki migdałowe do ciasta bez pieczenia
canva/ SherSor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku