Smakosze.pl Przepisy Rajski sernik siostry Anastazji smakuje jak marzenie. Nie skończysz na jednym kawałku
Fot. Facebook/Siostra Anastazja, Shutter/Vladislav Noseek

Rajski sernik siostry Anastazji smakuje jak marzenie. Nie skończysz na jednym kawałku

17 listopada 2024

Sernik siostry Anastazji to obłędnie pyszne połączenie puszystości z kokosową bezą. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a jego rajski smak sprawi, że dokładki są nieuniknione. Wypróbuj przepis siostry Anastazji, a już zawsze będziesz do niego wracać.

Rajski sernik siostry Anastazji

Siostra Anastazja podbiła podniebienia Polaków znakomitymi przepisami , które gwarantują wyborny smak. Nie inaczej jest z recepturą na sernik kokosowy . Ciasto na kruchym spodzie z leciutką masą serową i pyszną bezą, nie ma sobie równych.

Smak sernika siostry Anastazji to prawdziwe niebo w gębie. Ciasto ma ciekawą fakturę, wygląda wspaniale i smakuje jeszcze lepiej . Dlatego pora poznać recepturę, która przeniesie każdego łasucha do raju. Ten smak będzie się śnił po nocach.

sernik
Fot. Canva/aarguo
Hitowa jajecznica po francusku. Smak zasługuje na medal

Jak przygotować sernik siostry Anastazji?

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego białego sera (może być z wiaderka)
  • 250 g cukru
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • blacha 35 na 25 cm

Składniki na bezę:

  • 170 g cukru
  • 6 białek
  • 200 g płatków lub wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Przygotowanie sernika zacznij od zrobienia kruchego ciasta . Połącz mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia oraz solą. Do środka wbij jajka i dołóż żółtka . Posiekaj zimne masło i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 60 minut.

Teraz przygotuj blachę o wymiarach 35 na 25 cm . Posmaruj ją masłem, wyłóż papierem do pieczenia i wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i wyłóż na dnie formy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Sernik kokosowy z bezą na specjalne okazje

Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym . Dodaj żółtka, ser , mleko kokosowe i budyń. Zmiksuj składniki na gładką masę. Z białek ubij sztywną pianę i dołóż do masy serowej. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na podpieczone kruche ciasto. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut.

Zimne białka ubij z solą i stopniowo wsypuj cukier. Dodaj połowę płatków kokosowych lub wiórków do masy. Po upieczeniu ciasta wyłóż bezę na warstwę serową. Wierzch posyp pozostałymi wiórkami. Piecz kolejne 20 minut . Następnie upieczony sernik zostaw w piekarniku do wystygnięcia. Potem podawaj. Pisaliśmy o tym, jakie produkty warto taniej kupić w Dino. Polecaliśmy sposób na przedłużenie świeżości pomidorów .

sernik
Fot. Canva/ekolara

Źródło: smaker.pl

Placki ziemniaczane zawsze smażę na tym tłuszczu. Wszyscy zajadają je aż się uszy trzęsą
Najgorsze, co można dodać do rosołu. Jest wręcz napakowane glutaminianem sodu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy