Rajski sernik siostry Anastazji smakuje jak marzenie. Nie skończysz na jednym kawałku
Sernik siostry Anastazji to obłędnie pyszne połączenie puszystości z kokosową bezą. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a jego rajski smak sprawi, że dokładki są nieuniknione. Wypróbuj przepis siostry Anastazji, a już zawsze będziesz do niego wracać.
Rajski sernik siostry Anastazji
Siostra Anastazja podbiła podniebienia Polaków znakomitymi przepisami , które gwarantują wyborny smak. Nie inaczej jest z recepturą na sernik kokosowy . Ciasto na kruchym spodzie z leciutką masą serową i pyszną bezą, nie ma sobie równych.
Smak sernika siostry Anastazji to prawdziwe niebo w gębie. Ciasto ma ciekawą fakturę, wygląda wspaniale i smakuje jeszcze lepiej . Dlatego pora poznać recepturę, która przeniesie każdego łasucha do raju. Ten smak będzie się śnił po nocach.
Jak przygotować sernik siostry Anastazji?
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego białego sera (może być z wiaderka)
- 250 g cukru
- 125 ml mleka kokosowego
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 2 jajka
- cukier waniliowy lub laska wanilii
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- blacha 35 na 25 cm
Składniki na bezę:
- 170 g cukru
- 6 białek
- 200 g płatków lub wiórków kokosowych
- szczypta soli
Przygotowanie sernika zacznij od zrobienia kruchego ciasta . Połącz mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia oraz solą. Do środka wbij jajka i dołóż żółtka . Posiekaj zimne masło i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 60 minut.
Teraz przygotuj blachę o wymiarach 35 na 25 cm . Posmaruj ją masłem, wyłóż papierem do pieczenia i wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i wyłóż na dnie formy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Sernik kokosowy z bezą na specjalne okazje
Utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym . Dodaj żółtka, ser , mleko kokosowe i budyń. Zmiksuj składniki na gładką masę. Z białek ubij sztywną pianę i dołóż do masy serowej. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na podpieczone kruche ciasto. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut.
Zimne białka ubij z solą i stopniowo wsypuj cukier. Dodaj połowę płatków kokosowych lub wiórków do masy. Po upieczeniu ciasta wyłóż bezę na warstwę serową. Wierzch posyp pozostałymi wiórkami. Piecz kolejne 20 minut . Następnie upieczony sernik zostaw w piekarniku do wystygnięcia. Potem podawaj. Pisaliśmy o tym, jakie produkty warto taniej kupić w Dino. Polecaliśmy sposób na przedłużenie świeżości pomidorów .
Źródło: smaker.pl