Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste mięso i chrupiąca panierka. Tradycyjne kotlety schabowe mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.11.2024 14:19

Soczyste mięso i chrupiąca panierka. Tradycyjne kotlety schabowe mogą się schować

tonkatsu
Fot. Shutter/aomas

Kotlety schabowe są uwielbiane w Polsce. Jednak warto wybrać się w daleką kulinarną podróż i skosztować kotletów w nieco innym wydaniu. Tonkatsu zachwycą soczystością mięsa i chrupiącą panierką. Polski schabowy przy tym daniu z Japonii wypada blado. 

Tonkatsu, czy japońskie kotlety

Kotlety schabowe to danie, które zna niemal każdy Polak. Z Tonkatsu może być trochę inaczej. Te japońskie kotlety przygotowane są też z wieprzowiny, ale panierowane w panko. To rodzaj panierki przygotowanej z drobno mielonego chleba bez skórki. Panko wyróżnia się chrupkością i lekkością. Do kotletów jest idealna.

Kotlety tonkatsu smażone są w głębokim tłuszczu. Po raz pierwszy podano je w tokijskiej restauracji pod koniec XIX wieku. Wcześniej kotlety przygotowywało z wołowiny, a nie z wieprzowiny. Do przyrządzenia tonkatsu warto wybrać mięso wysokiej jakości, które należy delikatnie rozbić. 

tonkatsu
Fot. Canva/mansum008
Zrób otwór w dnie opakowania z jogurtem. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Tajemnica smaku japońskich kotletów

Tonkatsu, czyli japońskie kotlety wieprzowe w panko należy przyrządzić w określony sposób. Panko trzeba lekko zwilżyć przed panierowaniem kotletów. Mięso trzeba smażyć w głębokim oleju. Najlepiej zrobić to w dwóch etapach. Kotlet smażymy, potem wyjmujemy z tłuszczu i osuszamy.

Po kilku minutach kotlety znów zanurzamy w tłuszczu i smażymy. Panierka uzyska dzięki temu idealną chrupkość. To danie dostarczy nam sporo kalorii, ale jest sposób, by je ograniczyć. Wystarczy kotlety upiec w piekarniku, a nie smażyć w głębokim oleju. Poniżej prezentujemy przepis na japońskie kotlety tonkatsu. 

Jak zrobić japońskie kotlety tonkatsu?

Składniki:

  • 700 g schabu środkowego wieprzowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki wina mirin
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 jajko
  • mąka i panko do panierowania
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie japońskich kotletów zaczniemy od pokrojenia mięsa na 8 plastrów. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem. Przygotowujemy marynatę z ketchupu, sosu sojowego i wina. Dodajemy imbir i przyprawę uniwersalną. Składniki mieszamy i marynatą pokrywamy kotlety z dwóch stron. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Jajko rozmącamy z wodą, a kotlety wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem.

 Mięso oskrobujemy z marynaty i ją zatrzymujemy. Kotlety panierujemy w mące, jajku, panko i smażymy. Marynatę zlewamy na drugą patelnię, zagotowujemy, a gdy zamieni się w syrop, zdejmujemy z ognia. Japońskie kotlety tonkatsu podajemy z sosem i surówką z kapusty pekińskiej. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto bez pieczenia z pomarańczami. Polecaliśmy prosty przepis od Ani Zyśk na paszteciki z pieczarkami. 

tonkatsu
Fot. Canva/kazoka30

Źródło: beszamel.se.pl