Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane zawsze smażę na tym tłuszczu. Wszyscy zajadają je aż się uszy trzęsą
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.11.2024 07:00

Placki ziemniaczane zawsze smażę na tym tłuszczu. Wszyscy zajadają je aż się uszy trzęsą

placki ziemniaczane
Fot. Shutterstock/Victoria Malankina

Placki ziemniaczane to od lat nie lada rarytas w moim domu. Ze stołu znikają z prędkością światła. Na czym smażyć placki ziemniaczane? Zawsze stawiam tylko na ten tłuszcz. 

Na czym smażyć placki ziemniaczane?

Jakie danie najczęściej przyrządzasz w domu? U mnie wyjątkową popularnością cieszą się placki ziemniaczane. Wychodzą zawsze miękkie i jednocześnie przyjemnie chrupiące. Rodzina się nimi zajada,  danie szybko znika z talerzy.

Czasem wręcz nie nadążam ze smażeniem placków ziemniaczanych. Na czym smażyć placki? Niektórzy wybierają olej. Jednak ja od lat wybieram tylko smalec do smażenia placków ziemniaczanych. Dzięki temu wychodzą pyszne, chrupiące i wszyscy zajadają się nimi, aż się uszy trzęsą. 

placki ziemniaczane
Fot. Canva/Marie_ange
Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie

Jak zrobić placki ziemniaczane smażone na tłuszczu?

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • 3 łyżki smalcu
  • pieprz

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od starcia ziemniaków na tarce. No odlewaj wody, ale wsyp mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. 

Wsyp sól, pieprz i wymieszaj. Na patelni rozgrzej smalec. Łyżką nabieraj masę ziemniaczaną i kładź na dobrze rozgrzaną patelnię. Placki ziemniaczane smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podczas smażenia pamiętaj o uzupełnianiu smalcu na patelni. 

Smalec najlepszy do smażenia placków ziemniaczanych

Smalec nie słynie z najlepszych właściwości dla naszego zdrowia. Jednak jego niewątpliwą zaletą jest wysoka temperatura dymienia. To oznacza, że smalec może się nagrzać do wyjątkowo wysokiej temperatury, ale się nie pali. Tym bije na głowę oleje roślinne. 

Placki ziemniaczane smażone na smalcu gotowe są szybciej i wchłaniają mniej tłuszczu, na którym się smażą. To ma znaczenie dla smaku, ale też wpływa na wartości odżywcze dania. Tak usmażone placki ziemniaczane będą smakować z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Pisaliśmy o Magdzie Gessler, która ruszyła ze sprzedażą produktów sezonowych. Informowaliśmy też o darmowym mięsie z Lidla. 

placki ziemniaczane
Fot. Canva/kleiness

Źródło: doradcasmaku.pl