Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa. Zrobisz je z łatwością z cudownych specjałów
Klopsy warzywne z dodatkiem płatków owsianych są znakomitym pomysłem na prosty i sycący obiad. Będą tak pełne smaku i aromatu, że nikt nie zorientuje się, iż nie ma w nich ani grama mięsa. Koniecznie wypróbujecie — ten smak was zachwyci.
Smakowite klopsy warzywne można przygotować nawet z resztek po rosole. Wystarczy tylko dodać nieco więcej przypraw — np. wędzonej papryki czy sosu sojowego — by nabrały charakteru. Jeżeli szukacie przepisu na tanie, sycące i bezmięsne danie dla całej rodziny -właśnie go znaleźliście.
Przepis na doskonałe klopsy warzywne z płatkami owsianymi
Składniki:
-
1 kg warzyw korzeniowych np. 400 g marchewki, 300 g pietruszki i 300 g selera
-
2 nieduże cebule lub kilka szalotek
-
3 ząbki czosnku
-
100 g płatków owsianych, najlepiej górskich
-
50 g bułki tartej lub kaszy manny błyskawicznej
-
4 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
-
ćwierć litra wody lub bulionu warzywnego
-
mąka pszenna do obtoczenia
Przyprawy:
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżeczka lubczyku
-
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie klopsów warzywnych:
Warzywa obieramy i myjemy, jeśli tego wymagają. Korzeniowe ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej rozdrobnione warzywa wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i odrobiną soli.
Po około 10 minutach wlewamy wodę. Dusimy całość przez kolejne 5 minut. Zawartość patelni umieszczamy w misce, usuwamy przyprawy. Wsypujemy płatki owsiane, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Gdy masa wystygnie, formujemy z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy w mące. Tak przygotowane klopsy podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu. Zrumienione podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Po przepisy na inne bezmięsne dania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie szereg wskazówek, które pomogą wam przyrządzić rośliny rosół . Z tym z kolei przyrządzicie doskonałą alternatywę klopsów — mielone z młodej kapusty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
-
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
-
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: weganon