Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze
Proponujemy dziś zdrowszą alternatywę dla smażonych wieprzowych kotletów mielonych. Siekane kotlety drobiowe wzbogacone przyprawą do gyrosa zachwycą wszystkich smakoszy. Dzięki pieczeniu w piekarniku mają niską zawartość tłuszczu, przez co są wyjątkowo lekkie i pyszne.
Kotlety kebab swój niezwykły smak zawdzięczają dodatkowi świeżych warzyw. Dzięki kukurydzy, papryce i cebuli kotleciki są bardzo chrupkie i mają przyjemny, nieco słodki posmak. Ten pomysł na obiad zrealizujesz bardzo szybko i bez żadnych trudności.
Przepis na niezwykłe kotlety kebab
Składniki:
-
1 podwójny filet z kurczaka
-
1 mała puszka kukurydzy (200 g)
-
1 cebula
-
1 czerwona papryka
-
1 jajko
-
4 łyżki bułki tartej
-
przyprawa do gyrosa
-
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić wyśmienite kotlety drobiowe o smaku gyrosa?
Mięso na kotlety umyj, osusz i oczyść z błonek . Zacznij kroić je w mniejszą kostkę, a następnie posiekaj. Dobrze posiekane mięso powinno nabrać nieco klejących właściwości .
Przygotuj warzywa do kotletów . Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj .
Mięso na kotlety połącz z warzywami, bułką tartą oraz jajkiem . Następnie dodaj odsączoną kukurydzę konserwową . Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa . Z gotowej mieszanki formuj niewielkie okrągłe kotlety .
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni . Blachę do pieczenia wyłóż papierem i układaj na niej gotowe kotlety . Mięso piecz przez ok. 30-40 minut , w zależności od wielkości uformowanych kotletów. Gotowe kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami. W piekarniku możesz wyczarować też te niezwykłe kotlety schabowe . Z kurczaka przygotujesz soczyste kotlety według tego przepisu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na pożywny budyń z twarogu. Deser doskonały na śniadanie i kolację
-
Ozorki w sosie chrzanowym. Prawdziwy rarytas dla wielbicieli podrobów
-