Smakosze.pl Przepisy Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze
Canva / ArtCookStudio

Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze

15 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Proponujemy dziś zdrowszą alternatywę dla smażonych wieprzowych kotletów mielonych. Siekane kotlety drobiowe wzbogacone przyprawą do gyrosa zachwycą wszystkich smakoszy. Dzięki pieczeniu w piekarniku mają niską zawartość tłuszczu, przez co są wyjątkowo lekkie i pyszne.

Kotlety kebab swój niezwykły smak zawdzięczają dodatkowi świeżych warzyw. Dzięki kukurydzy, papryce i cebuli kotleciki są bardzo chrupkie i mają przyjemny, nieco słodki posmak. Ten pomysł na obiad zrealizujesz bardzo szybko i bez żadnych trudności.

Przepis na niezwykłe kotlety kebab

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka

  • 1 mała puszka kukurydzy (200 g)

  • 1 cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 1 jajko

  • 4 łyżki bułki tartej

  • przyprawa do gyrosa

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić wyśmienite kotlety drobiowe o smaku gyrosa?

Mięso na kotlety umyj, osusz i oczyść z błonek . Zacznij kroić je w mniejszą kostkę, a następnie posiekaj. Dobrze posiekane mięso powinno nabrać nieco klejących właściwości .

Przygotuj warzywa do kotletów . Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj .

Mięso na kotlety połącz z warzywami, bułką tartą oraz jajkiem . Następnie dodaj odsączoną kukurydzę konserwową . Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa . Z gotowej mieszanki formuj niewielkie okrągłe kotlety .

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni . Blachę do pieczenia wyłóż papierem i układaj na niej gotowe kotlety . Mięso piecz przez ok. 30-40 minut , w zależności od wielkości uformowanych kotletów. Gotowe kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami. W piekarniku możesz wyczarować też te niezwykłe kotlety schabowe . Z kurczaka przygotujesz soczyste kotlety według tego przepisu .

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy