Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pożywny budyń z twarogu. Deser doskonały na śniadanie i kolację
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.10.2022 22:48

Przepis na pożywny budyń z twarogu. Deser doskonały na śniadanie i kolację

budyń z sera
Canva / Wagner Soares

Budynie są smacznymi i lekkostrawnymi potrawami. Tradycyjne gotuje się na parze i wbrew powszechnemu przekonaniu można do ich przygotowania używać rozmaitych warzyw. Proponowany przez nas budyń z twarogu możecie zaserwować na deser, śniadanie lub kolację. Dodatek ziemniaków sprawia, że jest bardzo sycący.

Do przygotowania budyniu z twarogu potrzebna jest specjalna forma do gotowania budyniów. To metalowe naczynie ze szczelną pokrywką, które wsadza się do większego naczynia z wodą, dzięki czemu budyń gotuje się na parze. Jeśli nie masz takiej formy, możesz zastosować domowy zamiennik. Wystarczy uszczelnić tortownice folią aluminiową i znaleźć do niej pasująca pokrywkę garnka.

Przepis na sycący budyń z twarogu i ziemniaków

Składniki:

  • 500 g twarogu

  • 10 średnich ugotowanych ziemniaków

  • 1/3 kostki masła

  • 4 jajka

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskie, laskowe)

  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Jak przygotować niezwykły budyń z twarogu z dodatkiem ziemniaków?

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Po lekkim przestudzeniu ziemniaki wraz z twarogiem zmiel w maszynce. Jeśli nie masz maszynki, możesz bardzo starannie ugnieść masę tłuczkiem do ziemniaków. Z jajek oddziel żółtka od białek i zachowaj obie części w osobnych naczyniach.

Masło wyjmij z lodówki, aby nieco się ogrzało i zmiękło. Następnie utrzyj je z cukrem i żółtkami jaj. Do powstałej masy dodaj ser i ziemniaki oraz skórkę pomarańczową i posiekane drobno orzechy, wymieszaj. Wymieszaj całość.

Białka jaj ubij na sztywną pianę. Połącz ją z masą serową, delikatnie mieszając całość za pomocą szpatułki. Uważaj, aby podczas tej czynności piana nie opadła.

Przygotuj formę do gotowania budyniu. W tym celu wysmaruj ją tłuszczem i obsyp bułką tartą. Jeśli nie masz formy budyniowej, owiń szczelnie niewielką tortownicę folią aluminiową i znajdź dobrze pasującą do niej pokrywkę.

Masę na budyń z twarogu przełóż do przygotowanej formy i szczelnie zamknij. Całość wsadź do większego garnka wypełnionego wodą do 1/3 wysokości formy. Gotuj na parze 45 minut. Gotowy budyń z twarogu podawaj posypany cukrem pudrem. Mamy sprawdzony przepis na elegancki sernik z rosą. Z naszą pomocą przygotujesz też słodki domowy budyń z kaszy jaglanej.

Canva / ffolas
Canva / ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: