Przepis na pożywny budyń z twarogu. Deser doskonały na śniadanie i kolację
Budynie są smacznymi i lekkostrawnymi potrawami. Tradycyjne gotuje się na parze i wbrew powszechnemu przekonaniu można do ich przygotowania używać rozmaitych warzyw. Proponowany przez nas budyń z twarogu możecie zaserwować na deser, śniadanie lub kolację. Dodatek ziemniaków sprawia, że jest bardzo sycący.
Do przygotowania budyniu z twarogu potrzebna jest specjalna forma do gotowania budyniów. To metalowe naczynie ze szczelną pokrywką, które wsadza się do większego naczynia z wodą, dzięki czemu budyń gotuje się na parze. Jeśli nie masz takiej formy, możesz zastosować domowy zamiennik. Wystarczy uszczelnić tortownice folią aluminiową i znaleźć do niej pasująca pokrywkę garnka.
Przepis na sycący budyń z twarogu i ziemniaków
Składniki:
500 g twarogu
10 średnich ugotowanych ziemniaków
1/3 kostki masła
4 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskie, laskowe)
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Jak przygotować niezwykły budyń z twarogu z dodatkiem ziemniaków?
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Po lekkim przestudzeniu ziemniaki wraz z twarogiem zmiel w maszynce. Jeśli nie masz maszynki, możesz bardzo starannie ugnieść masę tłuczkiem do ziemniaków. Z jajek oddziel żółtka od białek i zachowaj obie części w osobnych naczyniach.
Masło wyjmij z lodówki, aby nieco się ogrzało i zmiękło. Następnie utrzyj je z cukrem i żółtkami jaj. Do powstałej masy dodaj ser i ziemniaki oraz skórkę pomarańczową i posiekane drobno orzechy, wymieszaj. Wymieszaj całość.
Białka jaj ubij na sztywną pianę. Połącz ją z masą serową, delikatnie mieszając całość za pomocą szpatułki. Uważaj, aby podczas tej czynności piana nie opadła.
Przygotuj formę do gotowania budyniu. W tym celu wysmaruj ją tłuszczem i obsyp bułką tartą. Jeśli nie masz formy budyniowej, owiń szczelnie niewielką tortownicę folią aluminiową i znajdź dobrze pasującą do niej pokrywkę.
Masę na budyń z twarogu przełóż do przygotowanej formy i szczelnie zamknij. Całość wsadź do większego garnka wypełnionego wodą do 1/3 wysokości formy. Gotuj na parze 45 minut. Gotowy budyń z twarogu podawaj posypany cukrem pudrem. Mamy sprawdzony przepis na elegancki sernik z rosą. Z naszą pomocą przygotujesz też słodki domowy budyń z kaszy jaglanej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływające się w ustach papieskie kremówki. Idealny deser nie tylko do kawy
Pyzy ziemniaczane nadziewane białym serem. Klasyka w lekko odmienionej wersji
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama