Smakosze.pl Przepisy Rewelacyjnie pyszne skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce
canva/sittitap, Getty Images Pro

Rewelacyjnie pyszne skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wszelkie duże wydarzenia, takie jak Sylwester, podczas których ludzie zbierają się, żeby świętować, nie mogą obejść się bez chrupiącego kurczaka w panierce. Niestety przygotowanie go w taki sposób, aby smakował jak z KFC, nie jest łatwym zadaniem. Poniżej pokazujemy jak zrobić tę pyszną sylwestrową przekąskę bez żadnego kłopotu.

Chrupiący kurczak w panierce zawsze smakuje doskonale, tak, jak większość potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Trikiem do uzyskania smaku podobnego do KFC jest użycie sekretnej mieszanki przypraw oraz marynowaniu mięsa w maślance.

Maślanka sprawia, że kurczak staje się delikatny i rozpływa się w ustach, a przyprawy nadają mu odpowiedniego aromatu. Ważne jest również dobre kontrolowanie temperatury oleju - dlatego zalecamy użycie frytkownicy, w której można utrzymać stałą temperaturę bez większych trudności.

Przepis na skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek z kurczaka

  • pół opakowania czosnku w proszku

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki

  • 3 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1 szklanka maślanki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • olej do smażenia

Na początku podziel skrzydełka na dwie części, usuń lotki i wrzuć je do miski. W osobnej miseczce wymieszaj czosnek w proszku, 2 łyżki słodkiej papryki, wędzoną paprykę, pieprz mielony, sól oraz 1 łyżeczkę pieprzu cayenne. Podziel mieszankę na trzy części - jedną obsyp skrzydełka, wymieszaj je i wstaw do lodówki na 30 minut.

Do kolejnej miski wsyp drugą część mieszanki wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Zalej je maślanką i wymieszaj. Marynatą zalej skrzydełka, przemieszaj je i ponownie wstaw do lodówki. Minimalnie powinna się całość marynować całą noc, lecz jeśli nie masz tyle czasu, dwie godziny wystarczą.

Do torebki strunowej wsyp mąkę, ostatnią część mieszanki przypraw, słodką paprykę, resztę pieprzu cayenne oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Obtocz w panierce skrzydełka. Smaż je na rozgrzanym oleju, aż uzyskają chrupiącą i złotą panierkę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.

Smażony kurczak

Źródło zdjęcia: canva/Johnstocker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy