Rewolucyjna zupa krem z sałatki jarzynowej
Święta już za nami, jednak z pewnością wielu z was zostało jeszcze trochę potraw. Jeśli były przechowywane w chłodzie i w dalszym ciągu są świeże, zadbajcie o to, by się nie zmarnowały. Niektóre możecie zamrozić, inne zapasteryzować, a jeszcze innym nadać zupełnie nowe życie. Z sałatki jarzynowej da się przygotować rewolucyjną zupę-krem. Koniecznie ją przetestujcie.
Mrożenie jest doskonałą formą utrwalania żywności, oczywiście pod warunkiem, że ma się miejsce w zamrażarce. Poza tym nie wszystkie potrawy nadają się do zamrażania. Tak właśnie jest z sałatką jarzynową — ugotowane warzywa po rozmrożeniu zamieniłyby się w nieapetyczną papkę. Na szczęście sałatkę da się przerobić na zupę.
Nim jednak przystąpicie do przerabiania resztek jedzenia, upewnijcie się, że nie jest zepsute. Jeśli chodzi o sałatkę jarzynową, najbezpieczniejsza jest ta niewymieszana z majonezem. Niektórzy mieszają rozdrobnione warzywa z majonezem tuż przed podaniem, bo w takiej formie całość najdłużej zachowuje świeżość.
Rewolucyjna zupa krem z sałatki jarzynowej
Składniki:
-
1 cebula
-
2 łyżki oleju
-
2 kromki czerstwego pieczywa
-
1 szklanka sałatki jarzynowej
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
Przygotowanie zupy krem
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na oleju. Dodaj kawałki pieczywa, razem przesmaż, co jakiś czas mieszając.
Dodaj sałatkę jarzynową, zalej całość gorącą wodą, zagotuj. Gotuj 15 minut, a potem zblenduj na gładki krem.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami z pieczywa, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka: Przed podaniem zupę możesz też posypać startym, żółtym serem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na wykorzystanie resztek innych potraw. Sprawdź, jak zrobić domowe bajaderki z resztek ciast , a także jak przygotować paprykarz ze smażonego karpia .
Źródło zdjęcia: canva/vikif
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy