Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjna zupa krem z sałatki jarzynowej
canva/springtime78

Rewolucyjna zupa krem z sałatki jarzynowej

28 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Święta już za nami, jednak z pewnością wielu z was zostało jeszcze trochę potraw. Jeśli były przechowywane w chłodzie i w dalszym ciągu są świeże, zadbajcie o to, by się nie zmarnowały. Niektóre możecie zamrozić, inne zapasteryzować, a jeszcze innym nadać zupełnie nowe życie. Z sałatki jarzynowej da się przygotować rewolucyjną zupę-krem. Koniecznie ją przetestujcie.

Mrożenie jest doskonałą formą utrwalania żywności, oczywiście pod warunkiem, że ma się miejsce w zamrażarce. Poza tym nie wszystkie potrawy nadają się do zamrażania. Tak właśnie jest z sałatką jarzynową — ugotowane warzywa po rozmrożeniu zamieniłyby się w nieapetyczną papkę. Na szczęście sałatkę da się przerobić na zupę.

Nim jednak przystąpicie do przerabiania resztek jedzenia, upewnijcie się, że nie jest zepsute. Jeśli chodzi o sałatkę jarzynową, najbezpieczniejsza jest ta niewymieszana z majonezem. Niektórzy mieszają rozdrobnione warzywa z majonezem tuż przed podaniem, bo w takiej formie całość najdłużej zachowuje świeżość.

Rewolucyjna zupa krem z sałatki jarzynowej

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 kromki czerstwego pieczywa

  • 1 szklanka sałatki jarzynowej

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy krem

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na oleju. Dodaj kawałki pieczywa, razem przesmaż, co jakiś czas mieszając.

Dodaj sałatkę jarzynową, zalej całość gorącą wodą, zagotuj. Gotuj 15 minut, a potem zblenduj na gładki krem.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami z pieczywa, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Przed podaniem zupę możesz też posypać startym, żółtym serem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na wykorzystanie resztek innych potraw. Sprawdź, jak zrobić domowe bajaderki z resztek ciast , a także jak przygotować paprykarz ze smażonego karpia .

zupa krem
zupa krem

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy